Друштво

Формира се фонд за лијечење дјеце

Подијели...


У Републици Српској биће основан фонд солидарности за лијечење дјеце обољеле од ријетких болести. Фонд би требало да се пуни издвајањем од плата свих запослених у износу од 0,25 одсто од мјесечног нето примања.

Грађани који не желе да дио своје плате издвајају у ове сврхе могу бити ослобођени те обавезе, ако послодавцу предају писмену изјаву о томе. Иницијатива за оснивање овог фонда покренута је данас на састанку предсједника РС Милорада Додика и представника удружења за лијечење дјеце обољеле од различитих болести.

Додик је истакао да је припремљен и нацрт закона који ће ових дана бити упућен у процедуру, те изразио наду да ће ускоро бити усвојен, а фонд формиран већ до љета ове године.

“Фонд би дјеловао у оквиру Фонда здравственог осигурања РС, не би имао додатних трошкова, а имао би свој управни одбор и комисију, док би рад у њему био без накнаде. Све ће бити транспарентно и сваког тренутка моћи ће се видјети колики је прилив, а колики одлив новца”; истакао је Додик.

Процјене су да би годишњи прилив, према предложеном принципу, био око 6,3 милиона марака годишње.

“Осим тога свако ко жели, моћи ће да уплати донације, а тражићемо и да Савез општина и градова пропише обавезу општина да учествују са уплатама. Нажалост, дјеца долазе из свих општина и сматрамо да је потребно да се општине укључе у све ово”, рекао је Додик.

Он је подвукао да ће се из прикупљених средстава око 20 до 25 одсто издвајати за капитална улагања и дијагностику.

Оливера Ратковић из центра „Твоја ријеч“ је истакла да је оснивање овог фонда идеја и жеља сваког родитеља.

“Ово ће нам омогућити да што прије и што брже помогнемо сваком дјетету којем је то неопходно. Само скупа можемо изнијети овако хумане и велике пројекте”, рекла је Ратковић.

Извор:МОНДО


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!