Србија

У Србији изведена прва у свијету трансплатација материце између једнојајчаних близнакиња


Прва у свијету трансплантација материце између једнојајчаних близнакиња изведена је 26.3.2017. године на Универзитетској дјечјој клиници у Тиршовој у Београду. Операцију која је трајала 16 сати обавио је међународни тим 25 врхунских хирурга из Шведске, САД, Израела и Србије. Операцију су предводили проф. др Матис Бранштрум из Сахлоренска Универзитетске болнице у Гетеборгу и др Стефан Тулијус, професор са Харварда, шеф трансплантационе хирургије. Тим су чинила још три стручњака из Гетеборга др Пернила Дом Келер, др Никлас Кванструм и др Милан Миленковић као и други љекари из САД, Израела и Србије.

Након успјешно обављене операције професор Бранштрум је истакао: ,,Ово је важан дан за медицину у Србији и медицину у свијету. У Србији смо зато што имамо дугогодишњу сарадњу, а ви овде имате веома добре техничке и медицинске услове и одличан тим стручњака, а и пацијенткиње су из Србије. Ово није риједак проблем, у Србији се између 10 и 15 женских беба годишње роди без материце. Ми смо до сада у Шведској урадили 10 трансплантација материце, и сада имамо шест рођених беба, и двије бебе су на путу. То је веома успјешан начин лијечења“.

Проф. др Зоран Радојичић, директор Тиршове, који је уз проф. др Мирослава Ђорђевића и тим анестезилолга предвођен др Кораћем, био дио домаћег тима током ове процедуре, захвалио се великом тиму стучњака са Харварда и из Гетеборга на указаном повјерењу. Ово је била прилика да млади љекари у Тиршовој уче од највећих свјетских стручњака: ,,Оно што је специфично за овај случај у Београду, у односу на неколико захвата у свијету, је чињеница да имамо једнојајчане близнакиње, једна је рођена без материце, друга има материцу и троје дјеце.  Због тога пацијенткињи која је добила материцу уопште нису потребни љекови против одбацивања органа непознатог даваоца, који се иначе дају приликом трансплантације када ткива нису подударна, јер ово су близнакиње и састав органа и ткива двије сестре је потпуно исти. А када се не пију ти љекови, веће су шансе и да пацијенткиња изнесе трудноћу у будућности”, додао је професор Радојичић.

Проф. др Мирослав Ђорђевић је поцртао дугогодишњу сарадњу са тимом из Гетеборга и Бостона који је овог пута спорведен кроз пројекат Министарства за науку и Истраживачког фонда из Шведске. Професор Ђорђевић је казао: ,,Ово је била веома изазовна интервенција за коју смо се припремали претходних шест мјесеци, ово је круна нашег научног рада и бављења урогениталном реконструктивном хирургијом. Очекујем наставак сарадње, јер нашој медицини у овој области јесте мјесто у самом врху свјетске хирургије. Циљ нам је да овакве интервенције постану дио свакодневне клиничке праксе”.

У Тиму из Гетеборга био је и хирург нашег поријекла, др Милан Миленковић, Сахлоренска Универзитетске болнице, који је додао: ,,Ми смо у Гетеборгу радили 9 тарнасплантација, а 7 је успјело. Ово је прва овог типа са једнојајчаних близнакиња. Предност је што су близнакиње те нисмо морали да користимо љекове против имуносупресије. Вјештачком оплодњом прије трансплантације добили смо 13 ембриона, а враћамо ембрионе после 6 мјесеци када очекујемо још лијепих вијести. Морамо да сачекамо да пацијенткиња роди дијете да би могли да кажемо да је операција била успјешна.”

Шта друго рећи на овакав подвиг него БРАВО!

Извор: tirsova.rs

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!