Друштво

Наставник физичког ће одлучивати о конкуренцији на тржишту БиХ


Уколико у међувремену не пониште конкурс, Савјет министара БиХ на некој од наредних сједница за чланове Конкуренцијског савјета БиХ између осталих именоваће Небојшу Попића и Стјепу Прањића.

Ништа не би било спорно да Попић, иначе предсједник Општинског одбора СДС-а у Источном Новом Сарајеву и одборник ове странке у тој општини, није професор физичког васпитања и да Прањићу то не би био трећи мандат у том вијећу иако, по закону, може бити реизабран само једном.

“Чак ни сваки економиста ни правник без одговарајућег усмјерења на факултету и без дугогодишњег искуства и напредног академског образовања не може квалитетно одговорити захтјевима посла у Конкуренцијском савјету. Ради се о једном од најсложенијих послова са којим се један правник или економиста могу сусрести у својој каријери”, испричао је један од саговорника добро упућених у цијели поступак, истичући да је због тога и закон рекао да се чланови Вијећа бирају из реда признатих стручњака у одговарајућем подручју.

Ова именовања била су на јучерашњој сједници Савјета министара БиХ, али су скинута с дневног реда јер министри без Вјекослава Беванде, министра финансија и трезора БиХ и замјеника предсједавајућег Савјета министара БиХ, нису хтјели извршити именовања с обзиром на то да је Прањић, иначе доктор правних наука, Хрват и кандидат ХДЗ-а БиХ.

Што се тиче Попића, занимљиво је и то да је он једини кандидат из реда Срба предложен за ту функцију, иако се још кандидата пријавило на конкурс, али се није појавило пред Комисијом на интервјуу. Тачније, пред Комисијом се појавио још један кандидат из реда Срба, који је раније поднио оставку на мјесто члана Конкуренцијског савјета, због чега је Комисија сматрала да не треба да буде на тој позицији убудуће.

“Ми смо свој посао обавили и предложили Савјету министара листу успјешних кандидата и сада је на њима да изврше именовања. Због чега се још људи није појавило на интервјуу – не знам”, рекао је Драгиша Мекић, помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ и један од чланова Комисије за избор чланова Конкуренцијског савјета БиХ.

Иначе, конкурс за избор три члана Конкуренцијског савјета расписан је још у октобру прошле године, а разлог због чега се одугловлачило са процедуром је тај што чланови Комисије нису били начисто у вези с тим да ли Прањић може или не може добити трећи мандат. Закон је у том случају јасан и каже да се члан Конкуренцијског савјета именује на мандате од шест година, с могућношћу још једног поновног избора. Међутим, проблем је у томе што Прањић није одрадио пуни први мандат, већ је на ту позицију дошао након што је то мјесто било упражњено.

“Тражили смо мишљење Министарства правде БиХ због Прањићевог именовања, али никад нисмо добили никакав одговор”, рекао је Мекић.

Због чега Министарство правде није дало своје мишљење нисмо успјели сазнати, али многи истичу да је то било и очекивано с обзиром на то да су Прањић и министар правде из исте странке.

Стручњаци са којима смо контактирали нагласили су да је утврђивање конкуренције један од најсложенијих економских и правних поступака када је у питању тржиште Босне и Херцеговине, те да се у свим демократским земљама посебно води рачуна о томе ко се именује на те функције с обзиром на то да од њихових одлука зависи тржиште тешко стотине милиона, па и милијарде евра.

“То није мјесто за страначке људе”, рекао извор “Независних”.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!