Привреда

Jавни позив послодавцима и незапосленим лицима за коришћење бесповратних средстава


авод за запошљавање Републике Српске расписао је први јавни позив послодавцима и незапосленим лицима за коришћење бесповратних средстава за запошљавање, у овој години.

Интересовање за програм самозапошљавања и запошљавања код послодаваца, у прошлој години било је дупло веће, у односу на 2015.

На подручју осам општина, које покрива требињска Филијала завода за запошљавање, кроз тристо педесет програма, пласирано је више од два милиона марака, по свим пројектима, а запослена су 442 лица. Захтјеви за финансирање запошљавања у овој години, достављају се бироима за запошљавање.

Цмиљана Галанос, незапослена инжењерка менаџмента и несвршени постдипломац, кроз самозапослење, регистровала је самосталну предузетничку дјелатност. То није могла учинити новцем зарађеним у кућној радиности.

“Не, није нам било довољно, била су нам потребна средства да би, поред тих, кренули даље, прешли на већи ниво. То нам је баш у правом тренутку”, говори Цмиљана.

Намјерава конкурисати и ове године, да би запослила још једног радника. Исто намјерава и Томо Бокић, оснивач и директор приватне агенције. Бесповратни новац за запошљавање, каже, има посебну вриједност за онога ко тек покреће дјелатност.

“Мислим аплицирати и ове године. Са радником има мпотписан уговор на неодређено вријеме”, рекао је Бокић.

На подручју Филијале, од укупно одобрених 35о пројеката запошљавања, у 2016. највише је било у области пољопривреде. Појачан интерес очекују и по јавном позиву, објелодањеном прије два дана.

“Код наших послодаваца циљ је да радници остану у сталном запослењу и да учествују и наредним пројектима и да добију средства за нове раднике”, изјавио је Драган Поповић, руководилац Филијале Завода за запошљавање Републике Српске, Требиње.

Услове за коришћење и износе новца зависе од пријављених програма запошљавања, подијељених у шест пројеката.

Програм траје годину дана, а незапослени, који испуне услове, бришу се са евиденције незапослених.

“Злоупотреба није било. Радимо контролу у сарадњи са Пореском управом”, напомиње Поповић.

Јавним позивом предвиђено је и финансирање преквалификације незапослених. Конкурс је отворен до 19.априла, а укупна бесповратна средства за запошљавање, износе више од 10 милиона марака.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!