Република СрпскаФедерација БиХ

Русија враћа БиХ дуг од 125,1 милион долара


Русија је потписала споразум са БиХ о исплати посљедњег дијела дуга још из времена СССР-а. Према документу, Русија ће исплатити 125,1 милиона долара, саопштио је новинарима замјеник министра финансија Русије Сергеј Сторчак.

– Данас је одржано потписивање међувладиног споразума између Русије и Босне и Херцеговине о измирењу обавеза бившег СССР-а, повезаним трговинским прометом између бившег СССР и бивше Југославије – рекао је Сторчак.

Он је навео да је БиХ остала једина земља од кредитора бившег СССР-а којој није отплаћен дуг. Обавезе пред осталим републикама бивше Југославије су измирене у периоду 2011-2016. године.

– Споразумом које смо ми данас потписали предвиђена је отплата дуга у америчким доларима по курсу који је дефинисан у меморандуму. Обавезе Русије према БиХ износе 152,2 милиона долара и исплаћиваће се током 45 дана од дана ступања споразума на снагу – саопштио је замјеник министра.

Према важећим законским прописима, од средстава од наплате клириншког дуга Федерација БиХ добиће 72.600.000 долара, Република Српска 36.300.000 долара, институције на нивоу БиХ око 12.516.000 долара и Брчко дистрикт око 3.755.000 долара.

Гувернер Централне банке Босне и Херцеговине Сенад Софтић у Москви је у име Централне банке Босне и Херцеговине, која је банкарски и фискални агент државе Босне и Херцеговине, потписао међубанкарски споразум с представницима државне Банке за развој и спољне економске односе (Внешекономбанк) из Русије.

Овим споразумом се регулише обрачун и отплата дуга према Споразуму између Владе Руске Федерације и Савјета министара Босне и Херцеговине о измирењу обавеза бившег СССР-а по обрачунима у вези с робним прометом између бившег СССР-а и бивше СФРЈ.

Потписивањем овог међубанкарског споразума створени су технички предуслови за исплату клириншког дуга бившег СССР-а према Босни и Херцеговини, а његовом потписивању претходило је потписивање међудржавног споразума који су потписали замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и замјеник министра финансија Руске Федерације Сергеј Анатољевич Сторчак.

Према условима наведеним у споразуму, у року од 45 дана након ратификације Споразума између Руске Федерације и Савјета министара БиХ, Внешекономбанк ће, по примитку средстава од Министарства финансија Руске Федерације, исплатити износ од 125.157.834,38 USD на рачун Министарства финансија и трезора БиХ код Централне банке Босне и Херцеговине.

Средства ће се даље распоредити за потребе институција БиХ, ентитете и Брчко дистрикт у складу с пропорцијама договореним у међудржавном Споразуму.

Извор: Спутњик

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!