Друштво

Владика Григорије истиче велику и важну улогу жена у друштву: “Треба изнаћи више мјеста у епархијама и парохијама за жене”


У Требињу је, недавно, у оквиру Четвртог симпозијума “Теологија у јавној сфери” одржана панел дискусија “Мјесто и улога жене у цркви и друштву” на којој су учесници истакли да се жене у недостатку других друштвених институција све више окрећу цркви, као институцији која им може помоћи. Пенелу су присуствовали и Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, умировљени Епископ захумско-херцеговачки Атанасије, Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и Епископ франкфуртски и све Њемачке Сергије.

Доктор богословских наука Јулија Видовић истакла је да су у црквеној заједници жена и мушкарац подједнако заступљени и створени по икони Христовој, те позвани да се својом вољом тако и остваре.

Видовићева каже да жена то остварење чини кроз различите активности, као вође хора или појци или као попадије, али да су оне позване да врше огромну улогу и као помоћ свом супругу, као и у рјешавању проблема у заједници.

Говорећи о женској еманципацији, добрим и лошим стварима које она носи, Видовићева је истакла да потреба жене да буде јача доводи до тога да савремено друштво поништава жену.

“Одузима јој оно најважније, мајчинство, кроз које успијева да се психолошки изгради и то је нови облик робовласничког друштва према жени. Еманципација жена апсолутно доводи да се она поништи пред једним мушким свијетом”, истакла је Видовићева.

Филозоф и чланица Колектива “Герусија” Андреа Јовановић рекла је да, иако се жене све више окрећу цркви, унутар ње постоје препреке и за оне жене које су само дио цркве и за вијернице.

На крају дискусије у дијелу предвиђеном за питања, владика захумско- херцеговачки и приморски Григорије је истакао велику и важну улогу жене у друштву, а као један од примјера навео је своју мајку за коју је рекао да је поднијела велику жртву одагајајући брата и њега, јер су рано остали без оца.

“Мој утисак је да треба више изнаћи мјеста у епархијама и парохијама за жене. Оне су најбољи сарадници, највјернији пратиоци и најбољи извршиоци тешких послова”, истакао је владика Григорије.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!