Друштво

Права трудница и породиља највише крше приватни послодавци


Права трудница и породиља на подручју источне Херцеговине најчешће крше приватни послодавци, док у државним фирмама нема тих случајева, рекао је данас новинарима Здравко Вуковић, стручни савјетник у Центру за пружање бесплатне праве помоћи у Требињу.

Он је навео да стваран број кршења ових права не прати број пријављених случајева, јер труднице и породиље из страха не указују на дискриминацију, већ се најчешће одлучују да трпе.

„Центру су у прошлој години пријављена свега два случаја кршења ових права и ми смо успјели да их ријешимо у корист труднице, односно породиље“, рекао је Вуковић након састанка Инцијативе „Форум за борбу против дискриминације“.

Он каже да се кршења права најчешће односи на прекидање породиљског одсуства и неисплаћивање плате.

„Имали смо случај да је један послодавац тек након истека породиљског одсуства позвао радницу да јој исплати плату за цијелу годину дана, али је приликом исплате инсистирао да одбије доприносе, што би било на штету раднице“, каже Вуковић и додаје да је тек након дјеловања Центра радници исплаћено све што јој по закону следује.

Он је рекао да је подизање свијести трудница и породиља, као и послодаваца, један од начина да се промијени овакво кршење права, те истакао да је заштита мајки један од начина борбе против бијеле куге.

Учесници састанка су се сагласили да се права породиље у пракси масовно крше, а да је послодавац нашао начин да „изигра“ законске обавезе које се тичу заштите материнства.

Исатакнуто је да ни инспекцију рада „не занима који је стварни разлог отказа породиља, већ само оно што пише у рјешењу о отказу“.

Програмски асистент у Мисији ОЕБС-а БиХ, канцеларија Мостар, Никола Уљаревић истакао је да је на састанку разговарано о могућностима и облицима превенције и борбе против дискриминаторског поступања према трудницама и породиљама, као и о изради локалног акционог плана за превенцију и борбу против овог облика дискриминације.

Он је рекао да Мисија ОЕБС-а већ четири године пружа подршку Иницијативи „Форум против дискриминације“ у заштити рањивих категорија и угрожених категорија становништва.

Састанку су присуствовали представници невладиних организација које се баве проблемима дискриминације, као и представници Центра за пружање бесплатне правне помоћи Републике Српске, Удружења стручних радника из области социјалне заштите регије источна Херцеговина, Центра за социјални рад Требиње, Комисије за равноправност полова, Града Требиња и Црвеног крста.

Извор: Срна

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!