Култура

Библиотека привлачи младе Билећане

Подијели...


Народна библиотека “Владимир Гаћиновић” у Билећи сталним богаћењем књижног фонда и захваљујући популаризацији књиге коју спроводи под слоганом “Читај – обогати себе” доприноси сталном порасту броја читалаца, од којих је највише младих.

Библиотекар Ирена Дунђер рекла је Срни да библиотека има око 25.000 књига и више од 1.200 читалаца, напомињући да је за ученике основних школа учлањење бесплатно.

“Годишње се полице библиотеке обогате са око 300 нових наслова. Неке наслове купимо, а један број књига добијемо на поклон од читалаца и издавачких кућа”, каже Дунђерова и додаје да ученици билећких школа највише читају књиге предвиђене лектиром, док је код одраслих читалаца интересовање разнолико.

Она каже да су у тренду дјела Јоа Несбоа, Харукија Муракамија, Харлана Кобена, Љиљане Хабјановић Ђуровић, Јелене Бачић Алимпић, Вање Булића, Моме Капора, као и дјела из популарне психологије.

“Што се тиче наших читалаца, код њих књигу тешко могу замијенити електронске и друге форме презентације писаног израза. Она је и даље непобједива на овом подручју”, каже Дунђерова.

Да би књигу још више приближили грађанима посебно оним најмлађима, у простору библиотеке повремено се организују изложбе, књижевне вечери и промоције најновијих књижевних остварења.

“Библиотека је организатор традиционалног конкурса за најљепшу родољубиву пјесму. Ту су и сусрети са најмлађим читаоцима, са дјечацима и дјевојчицама из овдашњег вртића, ученицима нижих разреда основних школа, који долазе да се упознају о раду ове културне и образовне институције, чиме стичу и навику читања”, каже Дунђерова.

Она додаје да је неуслован простор највећи проблем у раду једне од најстаријих библиотека у Републици Српској.

Библиотека је основана 1933. године и смјештена је у згради старој више од 100 година, а у њено осавремењавање готово ништа није улагано.

“Осим свих тешкоћа у раду, захваљујући средствима и напорима које улаже Министарство просвјете и културе Републике Српске у очувању и унапређењу рада библиотечке дјелатности у Српској као и ангажовањем свих запослених, овдје се веома успјешно остварује мисија библиотеке као значајне културне институције”, каже Дунђерова.

Она додаје да и општина, као оснивач годишње издваја скромна средства од којих се могу покрити материјални трошкови, а и набавити неки од атрактивних наслова.

Извор: Срна


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!