Невесиње

Мјештани Сопиља из Невесиња хоће да се иселе због комшије повратника


Мјештани села Сопиља три године обраћају се Одбору за представке, приједлоге и друштвени надзор Народне скупштине Српске, жалећи се на проблеме које им прави комшија Лука Чуљак који је блокирао прилазни пут селу, провоцира их, застрашује и уништава њихову имовину, због чега је полиција интервенисала чак 442 пута, наводи се у саопштењу из Народне скупштине Републике Српске.

У саопштењу се додаје да је полиција против Луке Чуљка поднијела седам извјештаја о почињеном кривичном дјелу на основу чега је осуђен на 130 дана затвора, али му је казна преиначена у новчану, коју није платио.

Чланови Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор Народне скупштине Републике Српске, народни посланици из Херцеговине и омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић разговарали су данас у Невесињу са руководством те општине и представницима полиције о рјешавању проблема мјештана села Сопиља.

Договорено је да ускоро буде одржан нови састанак у Невесињу којем ће присуствовати представници општине, полиције, Окружног суда у Требињу и Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор Народне скупштине Српске на којем ће бити размотрени сви аспекти проблема села Сопиља и шта је ко учинио на његовом ријешавању, саопштено је из Народне скупштине Српске.

У саопштењу се додаје да су чланови Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор Народне скупштине Српске о проблемима у селу Сопиља у сталној комуникацији са представницима Министарства правде Републике Српске, полиције и суда у Требињу.

Посланици Народне скупштине и омбудсман за људска права БиХ, у пратњи шефа невесињске полиције и представника локалне власти, су након разговора у згради општине, посјетили село Сопиља, гдје су разоварали са породицама Матковић, Ковачевић и Спремо које траже да се проблем коначно ријеши или да им се обезбиједи смјештај како би могли да се иселе.

„Ми смо данас дошли у Невесиње, јер као народни посланици које су бирали грађани Републике Српске имамо обавезу да ријешимо проблеме мјештана овог села. Овдје је јасно да не функционишу институције система“, рекао је предсједник Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор Народне скупштине Српске Слободан Протић.

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић рекао је да је ово велики проблем који је оптеретио цијелу општину.

„Проблем траје годинама. Замолићу вас да исцрпите мјере које имате на располагању да помогнемо заједно овим старим људима у селу Сопиља до којих, због самовоље једног човјека, не може да дође ни санитет“, нагласио је Авдаловић.

Извор:Срна

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!