Култура

Кустурица реновира биоскопе од Вишеграда до Требиња


На фочанској премијери филма “На млијечном путу”, режисер Емир Кустурица најавио је градњу мултиплекса са три биоскопске сале у том граду, као наставак његове идеје да оживи биоскопе у крајевима гдје су они заборављени.

Кустурица је за филм “На млијечном путу”, који је између осталог сниман и на Зеленгори, рекао да је почетак једног дивног пријатељства, којим настоји да од Вишеграда до Требиња оживи биоскопе, и да становници тих крајева најновија филмска остварења гледају у истом тренутку када и грађани Сан Франциска и других свјетских метропола.

“Важна је та диоба осјећања, да знаш да гледаш тај филм у истом тренутку када изађе у Сан Франциску, Минхену, Београду и Бањалуци. Са филмом “Црна мачка, бијели мачор” отварао сам биоскопе по Црној Гори, са “Завјетом” у Србији на Мећавнику, а овим филмом желим да оживим ове крајеве који су заборављени када је у питању кинематографија”, рекао је Кустурица.

Он је најавио да ће заједно са општинском управом у Фочи адаптирати три сале, уз постојећу и двије нове, у Центру за културу и информисање, стварајући ново културно и социјално жариште у које ће да долазе млади.

Прва сала биће завршена у наредних мјесец и по.

“Радови би требало да почну ускоро и ова прва сала биће лакша, јер има добру акустичку обраду и треба само да се промијене платно и сједишта, и да се акустички обради у доњем дијелу, а остале сале бисмо урадили до нове школске године, да све буде завршено до октобра”, рекао је Кустурица.

Он је додао да му је циљ да се филмови добро чују и виде, јер су у прошлости приказивани тако да се не чује шта актери причају.

За филм “На млијечном путу”, Кустурица је рекао да биљежи велику гледаност и да га је у Београду за пет дана погледало већ 20.000 људи.

На премијери у Фочи, филм је играо у два термина, а кино-сала је оба пута била испуњена до посљедњег мјеста.

Извор:Срна

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!