Препоручујемо

Књига:Српско срце Јоханово-Веселин Џелетовић

Књижевна врста: роман, поема
Тема:Страдање Срба на Косову и Метохији

Књига “Српско срце Јоханово” Веселина Џелетовића настала је по истинитом догађају. Ово је прича о српској породици, јединој преосталој у селу, готово искоријењеној, прича о Нијемцу Јохану који носи срце Србина, киднапованог на Косову и Метохији 1999. године. Писац је Јохана упознао 2004. на развалинама српског гробља у једном косовском селу и тако сазнао за невјероватну причу.

Да ли срце памти? Препознаје ли предјеле и људе које је вољело и пошто оконча један и започне неки сасвим нови живот у грудима другог човјека? Дуго је ова и слична питања постављао себи Јохан Вагнер, Нијемац племићког поријекла, велепосједник у чијим грудима је куцало Срце Србина са Косова и Метохије.

После успјешне трансплантације, Вагнер почиње да сања непознате предјеле, православну цркву, сеоску кућу и пред њом плавооког дјечака. Временом, снови се претварају у кошмар ратних слика и Јохан, њиховим трагом долази на Космет, одлучан да открије идентитет донора.

„Он је мислио да је човјек продао срце. Он није ни знао да је човјек киднапован, није знао детаље, али је ипак дошао да помогне финансијски породицу, јер је богат. Сусрет са дјечаком је био преломан у свему овоме, зато се сазнала истина. Он никад није видио то дијете и каже да то срце није хтјело из груди да искочи, он не би ни испричао причу”, каже Џелетовић.

Нешто се при том првом сусрету догодило, срца су се препознала, шта ли… Тек када је недуго несрећно скончала и дјечакова мајка, Нијемац Јохан Вагнер узео је православну вјеру и усвојио дјечака.

Аутор овог истинитог свједочанства о страдању Срба на Косову и Метохији, Веселин Џелетовић, ову потресну причу описао је најприје у поеми, а потом у роману чије је 12. издање објављено у преводу на руски.

„Никити Михалкову смо предали роман када је био на премијери „Сунчанице. Добили смо информацију да ју је прочитао за једну ноћ, да му се изузетно допао роман и после снимања филма који сада ради у Турској, посветиће се тој теми, можда и снимити филм…Много ми значи што је он то прочитао за једну ноћ и схватио о чему се ради”, каже Џелетовић.

Џелетовић је овим романом загребао по болној теми трговине органима, злогласној „жутој кући” и свеукупном страдању Срба које и данас траје.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!