Привреда

„Билкон“ успјешно ради за европско тржиште


Већ четири године, фирма „Билкон“, на принципу лон-послова, искључиво ради за познатог купца, њемачки „Штил“. На извоз је оријентисана од почетка, а да би то постигли, морали су да испуне неопходне услове.

Производња је кренула на половним машинама, а временом су линије попуњене новом недостајућом опремом. На путу до европског купца, кажу у „Билкону“, о три сегмента, домаћи произвођачи условљени су да мало или никако не расправљају.

„О цијени разговарате мало, а на крају углавном буде како купац тражи, јер понуде има доста. О квалитету и о роковима се не разговара. У лон-пословима, ако имате те три ствари, морате их испоштовати“, истиче директор фирме „Билкон“, Гојко Вуковић.

Половина, од осамдесет радника, до уласка у „Билкон“ имала је искуство у текстилној индустрији. Остале су морали обучити за производњу намјенске заштитне опреме за дрвну индустрију.

Фирма „НИК пром“, као један од улагача, у „Билкон“ је унијела и раније извозно искуство у сличним пословима. Међутим,..

„Изгледа лако, али њихови захтјеви су велики, како са квалитетом и роковима“, рекао је директор фирме „НИК пром“, Трифко Носовић.

Мјесечно, са производних трака, за њемачког купца „Билкон“ испоручи око осам хиљада комада одјевних јединица, петнаест различитих модела. Домаћим конфекционарима, тврде, лон-послови су једини избор.

„Зато што би улагање у властиту производњу било велико, од материјала, робне марке и дизајна. А друга ствар је што је реализација, на нашем тржишту, у оваквој ситуацији  јако спора и најчешће са губитком“, изјавио је директор фирме „Билкон“, Гојко Вуковић.

Поред редовних исплата доприноса, у „Билкону“ су достигли просјек зарада од око петсто осамдесет марака. Да купац не би чекао, успијевају да у опрему, годишње уложе до двадесет хиљада марака.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!