Невесиње

Општина Невесиње покренуће процес брендирања кромпира


Општина Невесиње покренуће процедуру заштите кромпира као производа препознатљивог географског поријекла и оригиналности, потврдио је начелник општине Миленко Авдаловић. Он је о овој теми разговарао са замјеником директора Агенције за безбједност хране Драганом Брењом и директором Агромедитеранског завода Мостар Марком Иванковићем и заједнички је оцијењено да би то било значајно за пољопривредне произвођаче у Невесињу. Појашњено је да заштићени производи имају већу цијену, предност на тржишту и олакшице при извозу.

Авдаловић  очекује да Општински парламент на једној од наредних сједница усвоји одлуку о покретању процедуре добијања цертификата, након чега би Пољопривредна служба општине  Невесиње иницирала оснивање удружења произвођача кромпира. Потребно је приложити и документацију којом се доказује веза са одређеним географским подручјем, као и историјске доказе производње.

Начелник каже да ће за провођење техничких процедура затражити помоћ Регионалне агенције за развој Херцеговине (РЕДАХ).

У Невесињу постоји вишедеценијска традиција производње кромпира, а наше поднебље утиче на то да се овај пољопривредни производ издваја квалитетом и да буде препознатљив на тржишту. У бившој заједничкој држави Невесиње је било четврти  произвођач сјеменског кромпира, а овдашњи пољопривредници су често добијали признања за производњу и квалитет.

Извор:РАДИОНЕВЕСИЊЕ

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!