Друштво

Од данас строжије казне за саобраћајне прекршаје. Нови закон о безбједности саобраћаја ступион на снагу

Подијели...


Нови Закон о измјенама о допунама Закона о основама сигурности саобраћаја на путевима у Босне и Херцеговине ступа данас на снагу. Овај Закон, који је прошао разраду на свим нивоима власти у БиХ, треба да поправи стање на путевима у нашој држави.

Тако за прекорачење брзине од 30 км на час казна ће износити од 400 до 1.000 КМ, а рецимо за пјешака који прича на телефон чак 40 КМ!

Стручњаци из ове области сматрају да ће овако високе казне у знатној мјери ублажити црну и поражавајућу статистику на путевима у БиХ, а који сваке године однесу на стотине живота. У БиХ протеклих 10 година животе на путевима је изгубило око 3.600 лица.

Новим измјенама предвиђају се и веће казне за кориштење мобилних телефона, као и за некориштење појаса.

Разлога за задовољство неће имати ни возачи који су тек положили возачки испит и добили дозволу. У прве двије године вожње законом му је забрањено да буде на цести од поноћи до пет часова ујутро.

Такође, уколико у року од двије године сакупи четири негативна бода, биће му трајно одузета возачка дозвола, након чега ће поново морати на полагање возачког испита.

Кажњаваће се и сувозачи који су конзумирали алкохол јер је пракса показала да су такви сувозачи често узрок саобраћајне незгоде истичу из Министарства саобраћаја БиХ.

Свјетла за маглу, међу возачима популарна као “магленке”, моћи ће да се стално користе, јер је закључено како не ометају друге возаче.

Бахатим возачима који вожњу започињу шкрипом гума и буком такође је предвиђена казна од 40 КМ.


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!