Свијет

Лицемјерство политике Европске уније


Званичници Европске уније оштро критикују антиимигрантску политику америчког предсједника Доналда Трампа и његову најаву изградње зида на граници са Мексиком, а истовремено се у тој Европској унији већ налази 12 зидова подигнутих бодљикавом жицом на границама како би се Европа “заштитила“ од доласка избјеглица које бјеже од ратова, сиромаштва и насиља која су захватили њихове домовине.

Трампова најава изградње зида на граници са Мексиком и одлука о привременој забрани уласка у САД за држављане седам већински муслиманских држава наишла је на оштре критике у САД-у и цијелој међународној заједници.

Оштре критике упућује и званични Брисел из којег је европски комесар за спољну политику и безбједност Федерика Могерини поручила да се никоме не смију одузимати права и слободе због његовог мјеста рођења, нити по вјерском, етничком или било ком другом поријеклу.

“Сви смо ми људи и то је наш идентитет. Ми смо они који славе када се руше зидови раздвајања“, казала је раније Могерини и америчком предсједнику Трампу поручила да ће изградњом зида на граници са Мексиком своју земљу претворити у “затвор“.

Европски парламент је одржао посебну сједницу на којој је расправљано о Трамповим контроверзним одлукама, а лидери политичких група су том приликом Трампа оштро критиковали и називали “дискриминатором“ и “раздвајачем“.

Без обзира на критике које на рачун Трампове политике упућују све институције Европске уније, та иста Унија већ проводи политику која се не разликује од онога што Трамп најављује, пише агенција Анадолија.

Иако Могеринијева тврди да је ЕУ против и да не гради зидове раздвајања, ЕУ је подигла зидове бодљикавом жицом и то је јавности познато. Три таква зида се налазе у Мађарској, два у Шпанији и по један у Бугарској, Грчкој, Француској, Аустрији, Словенији, Естонији и нечланици Македонији која није чланица Европске Уније.

Сви ти зидови на границама подигнути су с циљем заштите Европе од доласка миграната из земаља захваћених ратом, сиромаштвом и насиљем.

Први зид на граници подигла је Шпанија још 1993. године и тако оградила своју територију Септе на афричком континенту. Првобитно се радило о 8,4 километра бодљикаве ограде која је била висока 3 метра, а који је 2005. године повећан на 11 километара ограде високе шест метара.

Изградњу тог зида у пуном износу од 33 милиона евра платила је Европска унија, а на ограду су инсталирани и специјални системи надзорних камера. Велики број афричких миграната повријеђен је при покушају преласка преко или провлачења кроз ту ограду.

ЕУ је потом подигла сличан зид и на граници у мјесту Мелила, а са друге стране ту ограду чувају мароканске снаге безбједности. И тај зид има намјену да заустави мигранте из сиромашне субафричке регије на путу ка Европи.

Грчка и Бугарска на исти начин од 2012.године подижу бодљикаву жицу на граници са Турском. Такав зид је изграђен дуж 146 километара бугарско-турске границе.

С циљем заустављања миграната на такозваној “балканској рути“ бодљикаве ограде су подигнуте и у Македонији и то на граници са Грчком, на којој су уз то ангажоване и македонске снаге безбједности.

Као један од најгласнијих противника доласка избјеглица у Европу, Мађарска је на своју границу са Србијом и Хрватском почела да подиже ограде прије двије године.

Мађарска је прво затворила 175 километара дугу границу са Србијом постављајући три метра високу ограду, а када су мигранти кренули ка Хрватској, то је учинила и дуж 120 километара границе са тим сусједом. Главни савјетник мађарског премијера Гјорги Баконди је крајем прошлог мјесеца најавио да ће мађарска граница бити додатно “осигурана“ надзорним системима и подизањем “још виших и још дужих ограда“.

Словенија и Аустрија, још двије земље на рути којом мигранти покушавају да дођу до западноевропских метропола, су такође подигле жичане ограде како би затвориле ту руту која се у јавности назива “путем наде“.

Француска је такву ограду подигла на граници са Великом Британијом, а Естонија је то учинила како би спријечила долазак миграната из правца Русије.

Поред набројаних физичких зидова и баријера на границама, Европска унија је подигла и многе симболичне зидове у виду споразума са сусједним земљама о заједничкој борби у заустављању мигрантског вала. Тако је званични Брисел по хитном поступку одлучио да „оживи“ процес прикључивања Турске који је био фактични замрзнут прије мигрантске кризе.

Потписивањем споразума са Авганистаном, ЕУ планира у ту, још увијек кризну и сукобима захваћену земљу, да врати 80.000 миграната. Од краја прошле године, ЕУ је такве споразуме почела да кроји са афричким земљама. Тако ће уз финансијску подршку владама враћати мигранте у Нигерију, а однедавно и Либију.

Иста она Европа која оштро критикује Трампа за “обесправљивање“ имиграната и избјеглица, истовремено то чини нехуманим односом према тим људима у камповима на њеном тлу, додаје агенција Анадолија.

Холандски премијер је само један од примјера политичара који слове да воде умјерену и либералну политику, а подсјећамо да је током предизборне кампање поручио муслиманима, који се због вјерских разлога не рукују са женама, да се “понашају нормално или иду из Холандије“.

И таквих невидљивих зидова за имигранте у Европи је прегршт, наглашава се у тексту поменуте агенције.

Јавност је упозната и са нехуманим условима у којима су били мигранти у француском кампу који је назван “џунглом“. Полиција је уклонила тај камп, а по тој формули уклања бројне кампове и око Париза.

Прије два дана је лидерство Европске уније донијело одлуку да се појачане контроле граница наставе и наредна три мјесеца.

Подизање граница на властитим, а критиковање Трампа због најава таквог чина се може окарактерисати једино као дволична политика Европске уније.

Упркос поновљањима, Могеринијева није одговорила на питања новинара Анадолије о постојању било какве иницијативе за уклањање зидова на европским границама, пише агенција.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!