Друштво

Билећа:Eдукација наставног кадра основних школа у области кривичних дјела против брака и породице

Подијели...


Мрежа жена МУП-а РС заједно са Министарством породице, омладине и спорта реализује пројекат „Сензибилизација и едукација наставно-педагошког кадра основних школа у области кривичних дјела против брака и породице“.

Пројект је започео 31. јануара у Основној школи „Свети Сава“ у Љубињу, а настављен је у Требињу и у Билећи.

Његов основни циљ је да се наставници и педагози упознају са раним знацима насиља у овом случају над дјецом, било да се ради о физичком, психичком или сексуалном насиљу, али, такође, и да могу да препознају на основу понашања дјетета да се насиље дешава у његовој породици, а да оно није директна жртва.

„Наставници су ти који могу да уоче прве знаке, те је из тог разлога неопходно да су у току са законским рјешењима. Предавање је одлушало 58 наставника и педагога“, кажу у ЦЈБ Требиње.

На подручју Центра у 2016. години евидентирано је 40 случајева насиља у породици, од тога 25 је окарактерисано као прекршај, а 15 као кривично дјело насиље у породици или породичној заједници.

За ових 15 дјела пријављено је 15 лица, 14 мушког и једно женског пола. Насиље је извршено над 18 лица, 11 женског и седам мушког пола. Највише ових кривичних дјела је евидентирала Полицијска станица Требиње, – шест, у Гацку их је било – четири, а у Билећи, Љубињу и Берковићима по два кривична дјела.

Једно кривично дјело је почињено на штету малољетника.


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!