Свијет

Румуни поново на улици, Букурешт „гори“ у борби против корупције


Након синоћних масовних протеста у Румунији у Букурешту је почео још један масовни протест против корупције. Стотине хиљада грађана други дан је изашао на улице.

Протести су организовани због доношења уредбе владе којом се смањују казне за корупцију, због чега је на улице већ изашло више од 250.000 Румуна, преноси Индеx.хр.

Подсјетимо, румунски министар трговине Флорин Жијану поднио је оставку због спорне уредбе, при чему је на свом Фацебоок профилу написао: “Како ћу погледати своје дијете у очи и шта ћу му говорити током година?”

Спорну уредбу влада је прихватила у уторак, а она ће, ако буде спроведена у планираном року од 10 дана, омогућити декриминализацију злоупотребе власти у којој износи не прелазе 200.000 леја (48.000 долара).

Након што су из румунске владе поручили како немају намјеру одустати од спорне уредбе, Румуни су опет изашли на улице у огромном броју.

Уредба је критикована као највећи корак назад у борби против корупције откад се Румунија 2007. придружила ЕУ. Шест западних земаља, међу којима и Њемачка и САД, у саопштењу су упозориле да ће владина уредба поткопати међународни углед Рмуније и њен положај у ЕУ и НАТО.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!