Политика

СДС пријети Изетбеговићу „новим позиционирањем“


Све гласније најаве могуће поновне тужбе БиХ против Републике Србије, након завршетка ревизије, изазвале су многа политичка саопштења у Републици Српској. Ревизија тужбе треба да се заврши у току мјесеца фебруара када ће и предсједништво БиХ донијети политчику одлуку.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица сматра да нема нових чињеница за ревизију тужбе за геноцид БиХ против Србије и тврди да ће се, уколико до ње ипак дође, „СДС на потпуно нови начин позиционирати“ у институцијама БиХ.

Међутим, он није желио да прецизира шта конкретно подразумијева под „новим позиционирањем“, односно да ли би у том случају изашли из власти на бх. нивоу.

„СДС ће заузети потпуно ново позиционирање уколико агент БиХ прем Међународним судом поднесе тужбу. Одлука СДС-а мора да буде у инетересу Срба у БиХ, али и ван ње. То треба да буде паметна и мудра одлука. Донијећемо је заједно са нашим коалиционим партнерима“, истакао је Говедарица.

Оцијенио је да би ревизија тужбе била прекретница за стабилност и добре односе у региону, али и да генерално не би имала легитимитет, јер иза ње „не стоји БиХ, а нема ни усаглашеног става Предсједништва БиХ, као колективног органа“.

„Закључујемо из тога да та тужба не би имала легитимитет. Бошњачке политичке партије, превођене Бакиром Изетебговићем треба да добро размисле прије доношења коначне одлуке“, истакао је Говедарица.

Захтјев Хрватског народног сабора о додатној федерализацији у БиХ за СДС је неприхватљив.

„Отворена питања између хрватског и бошњачког народа и њихових политичких представника и све неспоразуме у ФБиХ, треба рјешавати редефинисањем Вашингтонског споразума, а дирање Дејтонског споразума не долази у обзир“, казао је Говедарица.

Он је истакао и да у појединим кантонима, попут Херцеговачко-неретванског, Посавског и Кантона 10, Србима нису ријешена статусна питања, а да у неким немају чак ни конститутивност.

„Уколико хрватски политичари траже додатну федерализацију и трећи ентитет, морали би да поведу рачуна о Сбима тамо гдје доминнантно живе Хрвати и владају њихове партије“, истакао је лидер СДС-а и оцијенио као политичку провокацију, „територијалне претензије појединих хрватских представника према РС“, алудирајући прије свега на потпредскедника РС Јосипа Јерковића.

Такође, најавио је да ће наредних дана о овим отвореним питањима разговарати и са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, али је додао и да хрватска страна зна да од приче о трећем ентитету нема ништа.

Говедарица је рекао да не види да су представништва РС у иностранству урадила нешто значајно на промовисању РС и привлачењу инвестиција. Истакао је и да је запрепаштен извјештајем који се ових дана појавио у јавности како је РС у протеклих неколико година потрошила око 30 милиона долара за лобирање.

„Да смо озбиљни, НСРС би формирала анкетни одбор како би добили све информације из Владе РС о новцу за лобирање у САД-у и Европи. Међутим, имајући у виду да власт то жели сакрити, то неће наићи на подршку“, додао је Говедарица.

Извор:МОНДО

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!