Свијет

Добитник Нобелове награде за мир бацио 26.171 бомбу у 2016. години


Под командом Барака Обаме, командатом војске САД-а, америчка војска је у 2016. години бацила преко 26.000 бомби на земље попут: Сирије, Ирака, Афганистана, Либије, Јемена, Сомалије и Пакистана уништавајући при томе и цивилно становништво. Оно што је остало иза Барака Обаме је језиво и никако не приличи добитнику Нобелове награде за мир.

Према истраживању „Council on Foreign Relations“ (Вијећа за вањске односе – ЦФР) којег су водили Мицах Зенко, старји водитељ ЦФР-а и стручњак за сигурност Џенифер Вилсон и подацима које је објавио Пентагон, откривено је како су Сједињене Америчке Државе током прошле године бациле преко 26.000 бомби на циљеве у сјеверној Африци и Азији.

  • Сирија је погођена с невјеројатних 12.192 бомбе.
  • Ирак је погођен с 12.095 бомби.
  • Афганистан је погођен с 1.337 бомби.
  • Либија је погођена с 496 бомби.
  • Јемен је погођен с 34 бомбе.
  • Сомалија је погођена с 14 бомби.
  • Пакистан је погођен с три бомбе.

Према подацима које је такође објавио ЦФР, САД су и током 2015. године бациле 23.144 бомбе на земље с већинским муслиманским становништвом. Од тога је на Ирак и Сирију бачено 22.110 бомби, на Афганистан 947 бомби, на Пакистан 11 бомби, на Јемен 58 бомби, док је на Сомалију бачено 18 бомби.

Званично САД нису у рату нити с једном државом на листи. Чак шта више, САД сматра како је Ирак “партнер у борби против тероризма”, Афганистан је “земља под посебним америчким протекторатом”, а Либија је “ослобођена од Гадафијеве страховладе”.

Након објаве истраживања Зенко је признао сљедеће:

“Ова процјена је изразито ниска, јер је Пентагон изјавио како се током једног напада на Пакистан, Јемен, Сомалију и Либију могло бацити више бомби одједном. Како се предсједник Обама ближи посљедњој недељи у Овалној сали, тако ће до јавности стизати све више процјена учинака његове вањске војне политике, базиране на смањењу копнених трупа (осим у Афганистану) и ауторизације употребе скупоцјених ваздушних снага. Барак Обама за 8 година „предсједниковања“ није провео нити један дан у миру. Је ли ова стратегија дјеловала, тачније је ли се с њом смањио опсег дјеловања екстремиста у нападнутим земљама и је ли тако повећана општа сигурност на земљи? Одговори на таква питања су предмет поприличних спорова. Без обзира на стајалишта, ови напади су централна окосница Обамине доктрине.”

Подсјећамо читатеље како је Обама током 2008. обећавао америчким грађанима како ће завршити с “Бушовим ратовима” те да ће вратити америчку војску назад у земљу. Обама је такође обећавао дипломатска рјешења за осигуравање мира у свијету, упркос томе ни један амерички предсједник није толико дуго ратовао попут Обаме. САД је за вријеме Обаме вртоглаво повисила војне трошкове и војни прорачун. Америчке специјалне јединице “оперишу” у 138 држава тачније на 70% површине планете, што је 130% више него за вријеме Буша млађег.

Узимајући у обзир преко 26.000 бомби бачених на државе с којима САД није у рату, то значи да је Обамина администрација свакога дана у прошлој години бацила отприлике 72 бомбе, што је три бомбе на сат.

Све те бомбе су пале на земље с већинским муслиманским становништвом!

Све те бомбе су углавном убиле и осакатиле цивиле!

Не заборавимо чињеницу како је Обама постао првак у нападима с беспилотним летјелицама. Обама је наредио 10 пута више беспилотних напада од Џорџа Буша. Према подацима које је открио Едвард Сноуден, 90% жртава напада беспилотним летјелицама су недужни цивили, углавном жене и дјеца!

Извор:Свјетске Агенције

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!