Република Српска

Инжењер Филип Савић најмлађи сенатор Републике Српске

Подијели...


Да се труд и рад увијек исплате показао је инжењер Филип Савић из Српца, најбољи студент у историји бањалучког Електротехничког факултета, те најмлађи члан Сената РС, који је знањем и упорношћу одушевио представнике познате америчке компаније “Теџас Инструментс”.
Након што је двије године провео у Норвешкој и Њемачкој на универзитетима у Трондахјму и Кајзерслаутерну, мастер тезу је одбранио у њемачкој подружници ове компаније у Минхену. Савић ће радити на дизајну интегрисаних електричних кола, односно чипова за аутомобиле, мобилне телефоне и кућне апарате.

– Након што им се свидио мој рад, понудили су ми стални посао и од фебруара постајем дио њиховог тима. Ријеч је о успјешној компанији са вишедеценијском традицијом у развоју аналогних чипова и уграђених процесора. У матичној фирми у Тексасу запошљавају више од 10.000 људи, а у њемачкој подружници више од 2.000 људи, док иза себе имају 42.000 патената – каже Савић, који ће се паралелно с тим припремати за докторски студиј.

Он је био први студент који је остварио просјек оцјена десет на Електротехничком факултету у Бањалуци, што се није догодило у 52 године дугој историји ове високошколске установе.

Прије двије године је поводом Дана Републике добио Орден Његоша трећег реда од предсједника РС Милорада Додика, а ново признање му је стигло прије неколико дана када је изабран у нови сазив Сената РС, као један од најмлађих у историји овог савјетодавног органа.

– Позив за учешће у раду Сената ме је веома изненадио, јер сам првобитно мислио да сам позван у Сенат Универзитета у Бањалуци. Када сам схватио о чему се ради, био сам почаствован, јер се ту налазе еминентни стручњаци. Веома ми импонује да се нађем у друштву некадашњих предсједника РС и бројних академика, али и неколицине младих који су остварили врхунске резултате – каже Савић.

Овај вриједни младић је још у школским данима знањем “одскакао” од својих вршњака. У основној школи је био републички првак из српског језика, а годину касније регионални првак из математике, због чега је позиван и у олимпијску репрезентацију БиХ. У првом разреду гимназије је постао регионални првак из физике, а освојио је и прво мјесто на Електријади која се одржавала на мађарском језеру Балатон.

Прије седам година Филип је поводом Дана општине Србац добио највише општинско признање које се додјељује за успјехе младих.

Родитељи

Филип Савић каже да је љубав према природним наукама наслиједио од родитеља. Његов отац Симо је врсни математичар, а мајка Милена предаје хемију. Обоје раде у Средњошколском центру “Петар Кочић” у Српцу. Они су заједно са Филипом стигли у Србац у ратном вихору 1995. године из Јајца и остали овдје до данас.

Извор:АТВБЛ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!