Република СрпскаФедерација БиХ

Радну дозволу за Њемачку тражило 10.000 бх. грађана


Према подацима из извјештаја Агенције за рад и запошљавање БиХ у протеклој години у Словенији је запослено 4.228 бх. држављана.

Посредством Агенције, а у сарадњи с ентитетским заводима и Заводом за запошљавање Брчко дистрикта, од 2013. до 30. новембра ове године, по овом споразуму укупно је запослено 9.436 радника, и то 2013 – 661, 2014 – 1.870, 2015 – 2.677 и од јануара до новембра ове године 4.228 радника, што је за 1.551 или 57,44 посто више него за цијелу 2015. годину. Највише су тражени возачи (разне категорије, укључујући и међународни транспорт), вариоци, зидари, електричари, армирачи – тесари, електроинсталатери и бравари.

„Највише је запослених са средњом стручном спремом“, рекао је Жељко Тепавчевић, замјеник директора Агенције.

Говорећи о запошљавању у Њемачкој, он је рекао да је по споразуму који БиХ има с Њемачком и у овој години у тој земљи запослено близу 1.000 медицинских сестара из БиХ, што је значајан напредак у односу на 2015.

БиХ иначе има потписан споразум о запошљавању бх. држављана у више земаља Европе и свијета, а Тепавчевић тврди да доста радника из БиХ одлази вани, али не иду преко Агенције.

„Њемачка је од 1. јануара 2016. отворила тржиште за све и, под њиховим условима, могу отићи сви који желе да раде тамо, преко Амбасаде Њемачке у БиХ. Немамо податак колико је запослених на тај начин у Њемачкој“, рекао је Тепавчевић и додао да је у овој години Агенција примила око 10.000 захтјева за радне дозволе за запошљавање у Њемачкој.

Истиче да они бх. радници који су отишли радити у Њемачку преко ове агенције имају добра искуства, те да су биле само двије или три притужбе.

Што се тиче сусједа, Тепавчевић каже да БиХ има споразум са Србијом када је у питању привремено запошљавање бх. грађана.

„Још је у фази реализације јер је потписан у априлу ове године, а што се тиче Хрватске, преговори су у току“, рекао је Тепавчевић.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!