Република Српска

Коначно! Јавни регистар педофила

Подијели...


Регистар педофила, кућни затвор, забрана присуства спортским манифестацијама и кривично дјело злостављања на раду неки су од нових појмова у Нацрту кривичног законика Републике Српске, који је усвојен на посљедњој сједници Владе РС.

Како се наводи у овом документу, у питању је закон усклађен са директивама Европске уније, али и са Манивалом, комитетом експерата Савјета Европе за евалуацију борбе против прања новца и финансирања терористичких активности,  који су БиХ ставили на сиву листу управо због недоречености у прошлом.

Када је регистар педофила у питању, законом је прописано само његово увођење, док ће све остале недоумице, међу којима су садржај и обим података, њихово чување и услови за давање података, бити разријешене правилником који ће донијети министар правде РС. Новина је и кривично дјело задовољења полних страсти пред дјететом.

Саша Миловановић, предсједник Асоцијације психолошких и полиграфских испитивања (АППИ), а која је иницирала увођење регистра и поводом тога организовала и петицију, није крио задовољство.

“Веома смо задовољни овим искораком и драго нам је да је од момента подношења иницијативе Влада РС релативно брзо реаговала. Такође, детаљно ћемо проучити закон и активно учествовати у јавној расправи”, каже Миловановић.

Занимљив је и дио законика у којем је наведено да онај ко напусти своје дијете у намјери да га се трајно ријеши биће кажњен казном затвора до три године, а до годину дана затвора пријети казна онима који објаве фотографију дјетета која код њега изазове узнемиреност или подругу код вршњака.

Новина у закону је и кривично дјело злостављања на раду, због којег пријети казна и до двије године затвора за сваког оног ко на послу вријеђа, понижава и узнемирава другог и тиме му нарушава здравље.

У Савезу синдиката РС наводе како то није довољно те да је по овом питању потребно имати посебан закон.

“У питању је казнена одредба, а да би се могло дјеловати потребан је закон који земље у окружењу имају. Ми смо прије двије године имали спреман закон о злостављању на послу или мобингу, али је одбијен у форми приједлога јер га нису подржали посланици позиције, који су уједно и послодавци”, каже Ранка Мишић, први синдикалац РС.

У систематизацију кривична дјела уводи се и генитално сакаћење жена и принудна стерилизација, принудно закључење брака и полна уцјена.

Прописују се и нова кривична дјела против уставног уређења и безбједности Републике Српске, међу којима су спречавање борбе против непријатеља, служба у непријатељској војсци, помагање непријатељу, противзаконито формирање паравојних и параполицијских снага.

Нови кривични законик РС по питању тероризма предвиђа одузимање објеката и других непокретности који су кориштени за обуку и припрему терористичких активности.

Казна затвора до једне године може се извршити у кућном притвору ако је осуђеник стар и изнемогао, тешко болестан или инвалидно лице ако ће се на тај начин постићи сврха кажњавања и ако је он с тим сагласан.

Напади на новинаре

У Клубу новинара Бањалука кажу да ће о њиховој иницијативи да напад на новинаре буде третиран у закону као напад на службено лице бити говора на јавној расправи.

“Циљ нам је да се новинари што више заштите. Покушаћемо на јавној расправи да разјаснимо и боље дефинишемо поједине чланове наше иницијативе”, кажу у Клубу и позивају колеге да дају допринос овој иницијативи и укључе се у расправу.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Писали смо:
Јавни регистар педофила, силоватеља и насилника у породици


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!