Породица

Кад ћете се оженити а кад удати?


На питање из наслова одговор даје Завод за статистику Републике Српске. Према званичним подацима жене најчешће у први брак ступају са 26 година, а мушкарци са 30.

Просјечна старост невјесте приликом закључења брака у 2015. години била 28,2 године, док први брак у просјеку жене закључују са 26,6 година. Код младожења је ситуација мало другачија: просјечна старост мушкараца приликом закључења брака била је 31,8 година, а први брак младожење у просјеку склапају са 30 година, пише Завод за статистику РС.

Према истим подацима у Републици Српској се, на хиљаду становника, у просјеку закључују четири нова брака, а у 2015. години број склопљених бракова порастао за 1,3% у односу на 2014. годину.

„Иако од 2007. године датира тренд смањења броја закључених бракова у Републици Српској, од 2014. године долази до евидентног пораста,“ пише у публикацији Завода за статисику Републике Српске, под називом „Ово је Српска.“

Занимљив податак је да је најстарији младожења у Српској у 2015. години имао 87 година, а невјеста 76 година, док је, како се наводи, најмлађи младожења који је закључио брак имао 17 година, а најмлађа невјеста имала је 15 година.

Просјечна старост мајке при рођењу првог дјетета у Републици Српској 2015. године била је 27,2 године, што представља, у односу на 2014. годину, повећање за 0,3 године.

Поређења ради, просјечна старост мајке при рођењу првог дјетета у ЕУ (према посљедњем расположивом податку Еуростата за 2014. годину) била је 30,4 године.

Подаци нашег Завода за статистику указују на свима познату тенденцију да жене одлажу рађање дјеце и да старосна граница приликом рађања дјеце расте. Укупна просјечна старост мајке у Републици Српској у 2015. години била је 28,8 година. У посљедњем периоду, када су у питању живорођена дјеца, посматрајући просјек од пет година, у браку се рађа око 82% дјеце.

Извор:МОНДО

 

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!