Црна Гора

Сенат Америке блокирао улазак Црне Горе у НАТО


Спољнополитички одбор Сената САД прије неколико дана једногласно је подржао ратификацију Протокола о приступању Црне Горе Сјеверноатлантској алијанси (НАТО), јавили су амерички медији на челу са угледним “Forbsom”.

Међутим, изгелда да је дошло до неочекиваног преокрета због којег би Црна Гора могла да остане на вратима Алијансе.

Наиме, Протокол о приступању био је на дневном реду Сената у понедељак и уторак, а могао је да буде одобрен само једногласно, акламацијом, зато што није било времена да се о њему сенатори појединачно изјасне. Разлог за то је наводно тај што је одлазећа администрација Барака Обаме по сваку цјену желела да прогура ратификацију прије него што Доналд Трамп и званично преузме дужност предсједника, прије свега због његовог става према Алијанси.

Сенаторка Џин Шахин је чак јавно пожуривала Сенат да што прије гласа о резолуцији, прије распуштања Конгреса и ступања на дужност нове администрације Доналда Трампа.

Међутим, један сенатор се, из за сада непознатих разлога, није сложио и одбио је да подржи ратификацију, па је за сада све одложено, сазнаје “Блиц” из дипломатских извора из Подгорице и Вашингтона. Ова вијест је поприлично изенанађење, имајући у виду напоре које су САД уложиле да Црну Гору уведу у НАТО.

Постоје три разлога због којих се преокрет могао да се деси:

Први и најбезболнији разлог био би тај да је у питању ствар техничке природе, те да је проблем заиста само у том једном незадовољном сенатору. Уколико је заиста тако, та ситуација би требало веома брзо да буде рјешена, а Црна Гора још ближа уласку у НАТО. Неријетко се у америчком Сенату дешавало да се појаве један или двојица сенатора који из неких својих принципа или других разлога одбијају да се сложе са огромном већином, али се као по правилу са њима постигне компромис, те се ситуација веома брзо “испегла”.

Други разлог је много озбиљнији. Он би значио да је у САД дошло до предомишљања, прије свега како би Вашингтон сачекао и видио како ће Црна Гора функционисати без Мила Ђукановића на челу, односно да ли ће остати владар из сенке и сива еминенција црногорске политике, или ће мала јадранска држава после четврт вијека Ђукановићеве владавине почети да повлачи неке другачије потезе. Ипак је за вријеме Ђукановићевог мандата договорен улазаг Црне Горе у НАТО, те би Вашингтон можда желио да се увјери да ће држава остати на истом курсу и без Ђукановића.

Трећа, свакако најатрактивнија теорија јесте да иза блокирања ратификације Протокола о приступању Црне Горе стоји осовина Доналд Трамп-Владимир Путин. Разлог за то могла би да буде жеља долазеће администрације да се не замјера Русима. О Трамповим симпатијама према Владимиру Путину увелико се прича већ годину дана, а изабрани предсједник САД их својим потезима и изјавама свакодневно потврђује. Послиједња у низу потврда јесте та што је за шефа дипломатије одабрао Рекса Тилерсона, нафтног могула који је носилац руског ордена, и важи за човјека са пријатељским везама у Кремљу.

Русија је небројено пута изразила незадовољство иницијативом да се Црна Гора придружи Алијанси, о чему је недавно говорио и шеф дипломатије Сергеј Лавров, наводећи да се “Подгорица на силу увлачи у НАТО”.

“Постоје грозничави покушаји да се Црна Гора увуче у НАТО, а нико не пита да ли народ те земље то жели. Свакако не би било штете да о том питању постоје консултације. Очигледно је да је један од последњих циљева Барака Обаме да Црна Гора уђе у Алијансу”, рекао је прије неколико дана Лавров.

Поред жеље да се не замјери Русији, Трамп би могао да блокира улазак Црне Горе у НАТО јер је незадовољан начином на који чланице доприносе Алијанси. Небројено пута изјавио је да “Америка неће штитити оне који не доприносе”, алудирајући на чињеницу да поред САД, само четири од 28 чланица испуњавају своје финансијске обавезе према Алијанси у виду издвајања 2% БДП-а за улагање у одбрану.

Извор: Блиц

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!