Породица

Удружено против насиља у породици

У Требињу су данас представници 61 институције и организације са подручја Источне Херцеговине потписали Платформу заједничког дјеловања чији је циљ сузбијање насиља у породици и помоћ жртвама насиља на подручју ове регије.

Љиљана Чичковић, извршни директор невладине организације „Женски центар“ која је иницијатор израде платформе, каже да је ријеч о надоградњи постојећих појединачних споразума и протокола потписаних у Требињу 2005. године и у осталим општинама источне Херцеговине 2008. и 2009. године, напомињући да се такав модел показао веома ефикасним.

Она је подсјетила да су и претходних година херцеговачке институције и организације пружале помоћ жртвама породичног насиља, али да ће ова платформа заједничког дјеловања унаприједити подршку тим лицима.

„Прије потписивања овог меморандума институције су се угледале само на закон када је у питању поступање према жртвама насиља, али нису обраћале пажњу на оно што би могли учинити за њих, а шта је дозвољено“, рекла је Чичковићева.

Као неке од примјера досадашњег позитивног дјеловања Чичковићева је навела да је Дом здравља пружао бесплатне гинеколошке и ултразвучне прегледе женама жртвама породичног насиља, државни и приватни вртићи омогућили су бесплатан боравак за по двоје дјеце из тих породица, док су поједине општине у буџету планирале средства за жртве насиља.

Она је навела да је изузетно добар однос институција источне Херцеговине према жртвама породичног насиља препознат као један од најбољих облика увезивања институција у БиХ и да ће као такав бити представљен у брошури шведске фондације за мир и родну равноправност „Kvina Til Kvin“.

Чичковићева је указала на повећан број жртава породичног насиља које су се Женском центру јавиле у посљедња два мјесеца, напомињући да је то драстично више у односу на претходне мјесеце и године.

„Не мислим да је број случајева насиља у источној Херцеговини повећан, већ је ријеч о охрабрењу жртава да о томе проговоре“, рекла је Чичковићева и додала да су жртве углавном жене, али и дјеца, као директне и индиректне жртве.

Она је истакла да је источна Херцеговина патријархална средина у којој је било веома тешко покренути питање насиља у породици и изградити цијелу мрежу различитих актера који на добровољној основи доприносе сузбијању насиља у породици и пружању подршке женама жртвама тог насиља.

Извор:СРНА

 

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!