Култура

Новинарка портала “Моја Херцеговина”, Јелена Денда Борјан, добила награду за промоцију права дјетета

Подијели...


Представници УНИЦЕФ-а у БиХ данас су у поводу обиљежавања 70 година постојања, уручили новинарима награде за допринос заштити и промоцији права дјетета у 2016. години у БиХ за новинарски текст у штампи, на интернету, телевизији и радију.

Годишње награде и признања за новинарски допринос заштити и промоцији права дјетета УНИЦЕФ у Босни и Херцеговини додјељује на основу конкурса и бира уз помоћ жирија чији се састав сваке године мијења и то тако да укључи истакнуте професионалце, активисте и добитнике признања и награда претходних година. Ове године за награду је конкурисало 45 аутора са 64 рада.

Посебно признање које је додијељено ове године први пут за допринос промоцији права дјетета у медијима припало је Сњежани Галић.

Награда за новинарски допринос промоцији и заштити права дјетета на радију припала је Крољарки Круценберг. Новинари Семир Мујкић и Харис Чалкић награђени су за новинарски допринос заштити и промоцији права дјетета у штампаним медијима. Џенани Карабеговић и Мирни Садиковић додијељене су признања за ТВ прилог.

Двије награде додијељене су за новинарске радове објављене првенствено на интернету. Прва од њих је посебна награда која је дио УНИЦЕФ-ове иницијативе под називом “Правда за свако дијете”. Ова награда, која се не додјељује сваке године али због своје одговорности и осјетљивости тематике, има посебну тежину припала је Јелени Денди Борјан. У категорији “интернет” за своју причу награђен је новинар Амер Тиквеша.

“УНИЦЕФ је већ 70 година у потпуности посвећен овом задатку. Међу нашим најважнијим улогама је то да будемо “глас за дјецу” и “глас дјеце” те због тога истински цијенимо подршку наших партнера из медијских кућа. Захваљујући вашим порукама, УНИЦЕФ је успио својим порукама допријети до око 2,5 милиона људи путем електронских медија и до више од 600.000 људи путем друштвених медија, од чега се око 20.000 ангажовало на пружању подршке нашим активностима на заговарању”, рекла је представница УНИЦЕФ-а Геета Нараyан.

У згради УН-а у Сарајеву раније данас одржана је церемонија додјеле признања и награда у оквиру конкурса “Наше приче за најбоље вртиће”. УНИЦЕФ БиХ отворио је у мају Конкурс за појединце, појединке и/или групе запослене у предшколским установама у Босни и Херцеговини који су дали истакнут допринос инклузивности и квалитету предшколског одгоја и образовања.

УНИЦЕФ је настао 11. 12. 1946. одлуком Генералне скупштине УН-а и ове године се навршава 70 година дјеловања и пружања животно важне помоћи и дугорочне подршке дјеци у најкритичнијим подручјима погођеним конфликтима, кризама и сиромаштвом.

У Босни и Херцеговини циљ програма за период 2015. – 2019. је пружити подршку држави за убрзање универзалне реализације права дјетета, с посебним фокусом на најугроженију и искључену дјецу и породице: дјецу с потешкоћама, дјецу мањина, посебно Рома, и дјецу у осиромашеним заједницама.

Планирано је да се ово оствари кроз смањење неједнакости и неправичности и јачање социјалне кохезије у друштву. Кључни приоритети укључују мониторинг права дјетета, социјалну заштиту, образовање у раном дјетињству, правду за дјецу и рани раст и развој дјеце, укључујући и дјецу с потешкоћама и ромску дјецу, пренси Андолија.

Извор:АНАДОЛИЈА

 


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!