Препоручујемо

Књига:Мртво море-Радоје Домановић

Књижевна врста:Приповијетка
Књижевни род:Епика
Тема:Опис малаограђанске средине и људи који у њој живе

Радоје Домановић је српски  сатирични приповиједач. Био је први сатиричар међу српским реалистима и сматра се творцем српске сатиричне приповијетке. Рођен је 1873. године у селу Овсиште поред Крагујевца. Његове најпознатије сатире су: „Вођа“, „Данга“, „Страдија“ и „Краљевић Марко по други пут међу Србима“, „Размишљање једног обичног српског вола“ и друге. Умро је у Београду 1908. године.

„Мртво море“ је алегоријско – сатирична приповијетка у којој је писац представио друштвене појаве у Србији крајем 19. вијека за вријеме владавине Обреновића, кроз опис људи једног малог мјеста који не прихватају савремене токове, осуђују све што је ново, напредно и њима непознато. Сам наслов приповијетке упућује на мртвило и учмалост који су владали у малима паланкама, међу људима неспособним да прихвате новине и савремене токове живота. Становници паланке осуђују врло сурово и оштро све оне који покушају на неки начин да се истакну у њиховој средини, а све правдају реченицом: „То код нас не може да буде.“ Иако их наратор пита да ли су читали пјесме или научне радове, гледали слике, слушали композиције које су јавно осудили, они одговарају да нису, али да знају да то руши хармонију која влада у њиховој „земљици“. Домановић у овој приповијеци није показао само ограниченост и примитивизам малограђана, него и њихово лицемерје које се најбоље види у њиховим ријечима након јавне осуде „одметника“, да он није био уопште лош.

Ово дјело је с једне стране критика друштва и власти, а с друге позив да се нешто промијени и окрене на боље у свим сегментима друштвеног и јавног слоја. Користећи сликовит начин говора Домановић критикује и исмијава људске мане и друштвену изопаченост, учмалост и непросвјећеност. Уједно се труди да то друштво промијени и натјера га да изађе из те учмалости у коју је упало.

Цијела приповетка „Мртво море“ написана је у алегорији, а поред ове стилске фигуре приповијетка обилује и иронијом.

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!