Привреда

Пољопривредницима веће субвенције, на Ковници ће се производити

Подијели...


Пољопривредницима на подручју општине Билећа биће годишње исплаћиване субвенције од 200.000 до 300.000 КМ, истиче начелник те општине Миљан Алексић.

Он напомиње да би ускоро требало да буде покренута производња у “Ковници”, те отворена нова фабрика прехрамбених производа.

Приоритет општинске администрације биће оживљавање села, наглашава Алексић у интервјуу Срни и најављује завршавање пројекта водоснабдијевања, како би и преостала села – Баљци, Мека Груда и Корита, добила воду за пиће.

Начелник је свјестан да општина нема много производних мјеста за запошљавање и најављује да ће бити покренута производња у фабрици отковака и арматура “Ковница”, која је уочи рата запошљавала 900 радника.

“Већ се јавило неколико купаца, а прије пар мјесеци боравио сам у Русији и разговарао са партнерима заинтересованим за ову фабрику, која је у стечају”, прецизира Алексић.

Он наводи да му је и предсједник концерна “Свислајон-Таково” Родољуб Драшковић потврдио да има намјеру да у билећкој општини отвори фабрику прехрамбених производа, чиме би се створили услови за запошљавање већег броја радника.

Такође, постоје обећања њемачке фирме “Хенкел” да ће још радника запослити у својој фабрици у Билећи.

“Велике наде, када је у питању запошљавање и развој општине, полажемо у реализацију пројекта `ХЕ Дабар`, јер ће машинска и управна зграда бити смјештене на подручју Билеће”, истиче Алексић за Срну.

Развојну шансу Алексић види и у туризму, наводећи да је у посљедњем периоду око Билећког језера продато 28 плацева Русима, Данцима и Чесима.

На подручју Билећког језера у току је градња туристичко-спортско-рекреативног комплекса “Билећа – град језеро”, чиме ће значајно бити промијењена привредна слика општине.

Алексић напомиње да ће уз помоћ институција Републике Српске лакше и брже реализовати све планове и наглаша да њихова помоћ није изостајала ни у претходном периоду.

Начелник подсјећа да је током његовог протеклог четворогодишњег мандата запослено око 500 становника, те да је пола милиона КМ из буџета подијељено пољопривредницима, као и да су релизовани значајни пројекти.

Алексић каже да “начелнику општине није мјесто у канцеларији – већ на терену”, те да су начелници одјељења ту да заврше папирологију и друге канцеларијске ствари”.

Извор: СРНА

 


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!