Република СрпскаФедерација БиХ

Нови закон о саобраћају: Појас 100 КМ, пијан сувозач 40 КМ


Нови закон о безбједности саобраћаја доноси велике промјене. Казне су ригорозније него икад.

Прекорачење брзине веће од 30 на час, умјесто до 200, сада кошта чак до вртоглавих 1000 марака. Размислите и прије него попијете коју. Праг толеранције пада па за један и по промил алкохола у крви казна расте на 400 марака, одузимање возачке и добијање казнених бодова. Ако је сувозач пијан, и то кошта – 40 марака. Заборави ли се завезати појас, заборавите и на досадашњих 30 марака јер се тај прекршај плаћа 100 КМ.

“Казна од 100 марака није прихватљива грађанима који живе у БиХ, па је рецимо казна од 100 марака рецимо сасвим добра мјера да једном када направите такав прекршај и будете за њега санкционисани да га више не понављате”, каже Зоран Андрић, помоћник министра саобраћаја и транспорта БиХ.

Саобраћајно смо некултурни, тврде стручњаци. Спремили су се и за почетнике. Ко се буде фолирао за воланом, а тек је положио, нека буде спреман на одузимање бодова, након четири да се поздрави са возачком али и да се поново врати у ауто школу.

“Заврше обуку, никакав проблем није, али има возача који се бахато понашају”, истиче Един Бакија, инструктор вожње.

Након Представничког, нови закон требало би да буде потврђен на сљедећој сједници Дома народа. Дотад, важе стара правила, нешто јефтинија. И још само подсјетник пјешацима – не радујте се много казнама за возаче. Стижу нова правила и за оне који не возе. А која, такође, прилично коштају.

Извор:АТВ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!