Друштво

Ускоро јефтинији лијекови, ево и који

Подијели...


Када се у БиХ крене са примјеном новог правилника који регулише максималне велепродајне цијене лијекова који се издају на рецепт, ови лијекови у просјеку ће бити јефтинији за 10 одсто, наведено је на веб страници ПДП-а.

Међутим, то не значи да ће цијене свих ових лијекова бити мање тек за толико. Како објашњавају из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, неки лијекови ће појефтинити и за 50 одсто, неки и више од тога, док други неће уопште бити јефтинији, јер се већ плаћају по цијени која је мања од максималне одређене новим правилником.

– Правилник се односи само на лијекове на рецепт, а они носе отприлике 80 одсто тржишта, што је вредност око 520 милиона КМ. Уштеда од просечно 10 одсто о којој се говори односи се на тај износ који се издваја за лијекове на рецепт годишње, односно рачуна се да ће фондови, болнице и остали уштедети око 50 милиона КМ на годишњем нивоу – наводе из Агенције, а пренесено је на wеб страници ПДП-а.

Након овог почетног појефтињења, очекују се и додатне уштеде на лијековима, јер ће се тржишна утакмица наставити међу велепрометницима, који ће цијене спуштати и испод максималне цијене, сматрају у Агенцији.

На страници ПДП-а дати су примјери неких лијекова који ће почетком наредне године промијенити цијене.

Извор: АТВ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!