Република СрпскаФедерација БиХ

Нема ПДВ-а на игре на срећу

Подијели...


Кладионице у БиХ неће бити изложене плаћању пореза на додану вриједност јер је Управни одбор Управе за индиректно опорезивање, који је данас одржао сједницу у Бањалуци, одбио такву иницијативу неколико посланика Парламента ФБиХ.

“Иницијатива неколико заступника Заступничког дома Парламента ФБиХ да се уведе ПДВ за игре на срећу није данас прихваћена на сједници  УО УИО јер је из Управе образложено да је приједлог таквог рјешења у супротности с европским директивама”, саопштено је из УИО.

Осим ове одлуке, УО УИО је усвојио одлуку о утврђивању привремених коефицијената за расподјелу средстава с јединственог рачуна за период октобар – децембар 2016. године.

“Према овој одлуци, Федерацији БиХ биће дозначено 64,29 одсто прихода с јединственог рачуна, а Републици Српској 32,16 одсто, док Брчко дистрикту припада 3,55 одсто”, навели су у саопштењу.

Усвојене су и измјене Закона о порезу на додану вриједност како би се ускладио с новим Законом о царинској политици БиХ, а како је објашњено, ријеч је о техничким измјенама које се тичу ослобађања од плаћања увозних дажбина при увозу робе у царинско подручје БиХ, чиме се врши и усклађивање с европским законодавством.

Како нам је појашњено, до измјена је дошло због усклађивања члана 26.2 Закона о порезу на додану вриједност на коначан увоз добара са члановима 207 и 208 Закона о царинској политици БиХ.

“Без доношења предложеног Закона о измјени Закона о порезу на додану вриједност не може бити упућен у процедуру доношења ни члан 208 Закона о царинској политици БиХ”, објашњено нам је.

Осим тога, УО УИО је разматрао и извјештај о ревизији о финансијском пословању УИО.

“Управни одбор примио је к знању извјештај о ревизији о финансијском пословању УИО за 2015. годину, а разматрана је и редовна мјесечна информација о стању и активностима УИО гдје је истакнуто да су приходи од ПДВ-а у порасту”, навели су они.

Измјене акциза требало давно усвојити Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ, изјавио је данас да је законске измјене о акцизама које тражи Међународни монетарни фонд (ММФ) требало давно усвојити, те додао да то не зависи од њега, већ од парламента БиХ.

Рекао је да је то једна од одредница аранжмана БиХ са ММФ-ом и да је одговорност свих да то буде усвојено.

Беванда је подсјетио да су “акцизе већ биле пале у парламенту” (на сједници у Представничком дому), те да не види ниједан нови детаљ који би се додао или одузео ранијем приједлогу рјешења, а сада је на парламенту БиХ да одлучи хоће ли подржати те измјене или не.

Извор:Независне


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!