Република Српска

Од данас на снази обавезна употреба зимске опреме


Од данас ступа на снагу законска обавеза да сва моторна возила морају имати одговарајућу зимску опрему, без обзира на временске услове, саопштено је из Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске.

Путничка моторна возила и остала моторна возила чија највећа дозвољена маса није већа од 3.500 килограма и немају више од осам сједишта морају имати зимске гуме на сва четири точка, односно гуме са љетним профилом и у прибору одговарајући ланци који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова.

Моторна возила чија највећа дозвољена маса прелази 3.500 килограма и аутобуси морају имати зимске гуме на погонским точковима, односно гуме са љетним профилом и у прибору ланци који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова, те приручни алат (лопата, врећа пијеска од 25 до 50 килограма).

За непосједовање зимске опреме, Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ предвиђена је новчана казна од 40 КМ, саопштено је из МУП-а Српске.

Припадници МУП-а Српске ће у наредном периоду контролисати возила у погледу испуњавања услова за учествовање у саобраћају, а посебно опремљености возила зимском опремом.

Ова законска обавеза важи до 15. априла наредне године.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!