Свијет

ДВ:”Како се постаје Немац”

Подијели...


У 2010. години више од 101.000 људи добило је немачко држављанство. То уопште није једноставан поступак – велики број људи мора да се одрекне свог држављанства, када узима немачко. Услови за држављанство су ригорозни.

У Немачкој важи закон о пореклу (Јус сангуинис), што конкретно значи да особа којој је мајка или отац немачки држављанин аутоматски рођењем постаје Немац. Надаље, ако један родитељ има друго, не-немачко држављанство, дете може задржати оба и не мора да се одрекне ниједног држављанства.

При том је од 2000. године на снази одредба о месту рођења: онај ко је рођен у Немачкој, а чији родитељи нису Немци, има право на немачко држављанство ако испуни одређене услове. Ако та особа ипак жели задржати држављанство својих родитеља, са 18 година мора одустати од немачког. Према овом моделу, људи имају право само на једно држављанство, или оно од родитеља или пак немачко.

Поступак добијања држављанства

Овај процес није нимало једноставан. Након једног добровољног саветовања са службом за додељивање држављанства, заинтересована особа мора да поднесе захтев. Они млађи од 16 година за то морају опуномоћити своје родитеље. Битно је напоменути да читав поступак уопште није јефтин – кошта 255 евра.

Да би се захтев одобрио треба испунити читав низ услова, од којих је најважнији да се особа одрекне свог досадашњег држављанства. Такође је потребно доказати знање немачког језика. Уз то подноситељ захтева за држављанство мора да положи и „тест за добијање држављанства“ у којем се проверава познавање немачког правног и друштвеног система. За пролазну оцену потребно је тачно одговорити на 17 од 33 постављена питања на тему религије, правне државе и друштвених обавеза.

Правила и изузеци

У посебним ситуацијама, ако надлежне државне службе процене да је додељивање држављанства у општем интересу немачке јавности,оно се може доделити и нешто убрзаним поступком. То је на пример случај код врхунских спортиста, али и код избеглица различитог типа. Такође, по прилици, поступак се може олакшати грађанима Европске уније, родбини оних који су поднели захтев а испунили све услове, супружницима Немаца или старијим особама које задовољавају задате услове.

Али у стварности за већину случајева важи подужа листа услова: особа мора да поседује неограничено право становања у Немачкој и треба најмање осам година да борави у Немачкој пре подношења захтева.

Следећа, врло битна ставка јесте да је особа финансијски независна, односно да је у стању у највећој мери самостално да се финансира. Само у посебним, тешким случајевима допуштено је коришћење социјалне помоћи. Ово право имају особе које су добиле отказ због пропасти компаније у којој су биле запослене, особе које издржавају малу децу или особе које се тренутно образују. Врло је важно да нису претходно кажњаване и да су службено прихватиле либерално, демократско политичко уређење.

Двојно држављанство само у изузетним случајевима

Упркос правилу о двоструком држављанству, које прописује да становници морају да се одлуче за једно или друго држављанство, постоји низ изузетака који ипак омогућавају грађанима да задрже претходно и добију још и немачко држављанство.

Тако грађани Европске Уније имају право на два пасоша. Наиме, земље чланице ЕУ осигурале су да приликом прихватања новог њихови грађани имају право задржати и своје оригинално држављанство. Ово правило односи се и на Мароканце и Иранце, којима према закону њихових домовина није могуће одузимање држављанства те могу задржати оба.

Према статистичким подацима државне службе за додељивање држављанства више од половине грађана који су 2010. години постали немачки држављани (бројка се врти око 101.000) задржало је и ново и старо држављанство.

Извор: DeutscheWelle


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!