Друштво

Проблеми са дивљим депонијама


Надлежне општинске службе у Билећи, деценијама покушавају да спријече стварање дивљих депонија уз магистралне и локалне саобраћајнице.

У одсуству свијести о опасностима које носе, нису поштеђена насеља, јавне површине и водотокови. Највећа пријети да угрози Билећко језеро.
Депонија је никла уз пут Билећа – Никшић, на мјесту гдје је до прољетос званично била контролисана депонија каменог отпада. Локација, као и мањи локалитети уз саобраћајницу, били су обезбијеђени оградом. Надгледање је обављало локално комунално предузеће.


-Имали смо, у претходном периоду, надзор над локацијом, стражари који су водили рачуна о одлагању, надзор престао у марту, и од тада имамо проблем одлагању комуналкног отпада, каже Срђан Кундачина, шеф Одсјека за инспекцијске послове и послове комуналне полиције.
Кундачина каже да комунална полиција, која повремено обилази критична мјеста, никада није добила битку с несавјесним грађанима. И дио ограде је украден.

Капија и стражарска кућица, нису у функцији, па се одлаже све и свашта. Депонија је постала потенцијални извор заразе. Акумулација и водозахват за билећки водовод, удаљени су нешто више од једног километра.

Тек почетком наредне године, и с новим буџетом, потврдили су из Општине, биће поново уведена стражарска служба. До тада, трајаће надмудривање несавјесних мјештана с комуналним службама, а киша спирати заразу према језеру. О могућим посљедицама по здравље људи, нико јавно не говори.

Изво:РТРС

Подијели...

Један коментар

  1. Hhahaha, sta ovaj Kundacina trkelja. Cuj ne moze da dobije bitku sa domacinima koji bacaju smece. Pa u normalnim drzavama se za tu izjavu dobija otkaz. A bilo bi dobro da doticni odgovori koliko je u zivotu izvora u svijetu posjetio da vidi kako se cuvaju i kontrolisu i kolike su kazne za ovakvo ruglo po normalnim zemljama. Nigdje na svijeti nisam vidio da se uz izvor baca smece i pali vatra i ovaj tupan je toliko inteligentan pa tvrdi da ne moze smece na obali ugroziti ispravnost vode a kada kisa pada sve sapere i sprovede se u jezero. Najmanje sto bi trebalo je uraditi da se tuzi nadlezna opstinska institucija za ovo ruglo koje svaki dan gledamo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!