Друштво

Билећа има стереотипе према женама у политици


ЦИК је објаво прве резултате локалних избора у БиХ и стање је овако: Билећа има стереотипе када су у питању жене у политици. Од свих локалних заједница у Источној Херцеговини једино Билећа има само једну жену у локалном парламенту. У сусједним локалним заједницама Источне Херцеговине, када су жене у политици у питању, предрасуде о родним улогама готово и да не постоје. Требиње је у локални парламент изабрало 4 одборнице, Невесиње је изабрало такође 4 одборнице, Гацко ће имати 3 одборнице, Љубиње 5 одборница, Берковићи 4 одборнице, а у локалном парламенту Источног Мостара сједиће такође 4 одборнице. Чак трећина жена биће заступљена у локалним парламентима Љубиња,Берковића и Источног Мостара.

Постоји велики број фактора који утичу на овакву појаву а стручњаци из ове области је објашњавају традиционалним схватањима која доминирају у оваквим срединама, образовањем, социјалним и професионалним статусом, неразвијеношћу демократских институција и лошим утицајем женских организација. У Билећи осим центра за социјални рад не постоји нити једна невладина организација која би се бавила статусом жена нити удружење грађана овог типа које би радило на разбијању родних предрасуда, а у Билећи су итекако присутне.

Невидљивост жена на мјестима гдје се одлучује и расправља о проблемима може да буде опасно за једно друштво. Осим што неравнправност полова крши основне демократске принципе проузрокује низ негативних социјалних појава.Појачана традиционална схватања лоша су порука за младе нараштаје који тек требају да стасају да одлучују о оваквим питањима. Лош статус „слабијег пола“ у друштву за посљедицу има појаву насиља над женама а првенствено насиља у породици као и сексуалног насиља. На крају, као посљедња појава, долази до миграције ка срединама која немају тако традиционална схватања. Од земања у Европи најповољнија ситуација, када је родна равноправност у питању, је у Шведској. БиХ налази се на далеком 69. мјесту.

Промјена слике у друштву, када су родне предрасуде у питању, изискује дугогодишњи рад истичу у „Gender“ центру – Центру за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске. То захтијева промјену свијести и ставова о улогама жена и мушкараца цијелог друштва, укључујући институције и запослене у институцијама система, цивилни и приватни сектор, као и све појединце, који сви заједно морају бити носиоци промјена. Еманципација жена и мушкараца, унапређење положаја жена и достизање суштинске родне равноправности у интересу је свих нас и због тога треба реафирмисати нашу посвећеност поштовању, промовисању и заштити женских људских права и равноправности полова, што  представља императив економског, социјалног и културног развоја сваког друштва.

И док овај проблем гледамо једним затвореним оком Билећа и Требиње, у нашој регији, предњаче у нарушавању јавног реда и мира полицијски је извјештај „ЦЈБ Требиње“  за период јануар-септембар ове године.

Билећа online

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!