Република Српска

У Републици Српској почео референдум. У Гацку инцидент


Републици Српској се одржава референдум на којем 1.219.399 грађана Српске одговара на питање „Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?“.

На референдуму можете да се изјасните на мјестима на којима иначе гласате на изборима. Ако нисте сигурни на којој локацији – на СМС број 065 12 44 пошаљите свој јединствени матични број.

У Мјесној заједници Кула код Гацка забиљежен је инцидент у којем је мања група мјештана блокирала референдумско мјесто. Како сазнајемо, на лице мјеста изашла је полиција. У Кули већином живи бошњачко становништво.

Предсједник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран рекао је да је гласачко мјесто у Кули у општини Гацко из техничких разлога спојено са другим гласачким мјестом у тој локалној заједници.

„Процијенили смо да то гласачко мјесто, које је мало, можемо припојити другом мјесту“, рекао је Каран.

ОТВОРЕНА ГЛАСАЧКА МЈЕСТА У ТРЕБИЊУ, БЕРКОВИЋИМА И БИЛЕЋИ

У Требињу су јутрос у 7.00 часова отворена 43 гласачка мјеста за спровођење референдума о Дану Републике, потврдила је Срни предсједник Комисије за спровођење референдума у овом граду Тања Вучинић.

На питање „Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике“ право да одговори има око 29.000 становника Требиња.

„Гласачка мјеста иста су као и она на којима су се до сада проводили избори. Три мобилна тима обилазиће Казнено-поправни завод, Болницу, Дом пензионера и кориснике социјалне помоћи, који због здравственог стања физички нису у могућности да директно дођу на гласачка мјеста“, каже Вучинићева и додаје да ће мобилни тимови обилазити и приградска насеља, односно села у околини Требиња.

Предсједник рефендумске комисије у Билећи Љубо Вуковић каже да је у овој општини од 7.00 часова отворено свих 25 гласачких мјеста на којима ће 10.178 лица с правом гласа моћи да се изјасни о референдумском питању.

Вуковић каже да је формиран и један мобилни тим.

Предсједник Комисије за спровођење референдума у општини Берковићи Илија Шетка каже да је у овој општини на вријеме отворено седам гласачких мјеста гдје ће моћи своје изборно право да искористи 1.594 пунољетна лица.

Гласачка мјеста обезбјеђује и полиција.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!