Невесиње

Освјештана црква у Зовом Долу


Владика захумско- херцеговачки и приморски Григорије освјештао је данас новосаграђену Цркву свих светих у Зовом Долу код Невесиња. Свети чин обављен је у присуству више стотина вјерника из читаве Херцеговине и завичајаца расутих по читавом свијету.

Изградњом Храма свих светих Зови До је добио мјесто за вјерско окупљање и народно саборовање. Мјештани очекују да црква изникла из вјере удахне нови живот у ово слободарско и историјско мјесто.

Обраћајући се окупљеним вјерницима епископ Григорије је рекао да  изградњом храма за овај диван крај почиње нова епоха која може бити спасоносна и просвјећујућа.

За ове људе ће бити диван осјећај сазнање да  постоји мјесто у њиховом селу гдје могу присуствовати божанској служби – поручио је Григорије додајући да је ово дан радости, љубави, помирења и обновљења.

Предсједник Црквеног одбора Јово Ковач подсјетио је да је изградња храма почела 1998. године и да је ово прелијепо здање настало као израз љубави мјештана, донатора приложника и свих добронамјерних људи. Ковач каже да се у посљедњих 20 година у Зовом Долу није окупило више свијета.

Домаћин славских свечаности Зоран Пејановић у надахнутој бесједи рекао је да  су људи широког срца и велике душе помогли да овај храм засија у пуној љепоти.

Ово је историјски дан за наше село и надам се да ће свим учесницима данашњег саборовања остати у трајном сјећању – поручио је Пејановић.

Након литургијског сабрања и обављеног светог чина саборовање је настављено уз трпезу љубави и пригодан културно-умјетнички програм који је био у знаку етно музицирања и изворног народног пјевања. Наступили су етно групе „Траг“ и „Симонида“, мушка пјевачка група и фолклорна секција КУД-а Невесиње и народни гуслар Мирослав Шиљеговић. Највећим донаторима Црквени одбор је додијелио  захвалнице за доброчинство светом храму, а епископу Григорију и проти Алекси Зупцу  уручени су  пригодни поклони.

Извор: РАДИОНЕВЕСИЊЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!