Србија

Профил спрске породице: Једно дете, дуг од 1.300 евра и жеља за бољим животом

Подијели...


Данашњу породицу у Србији чини три члана. Заправо и мање од тога. Према званичној статитисти, српска породица има укупно 2,8 чланова. Они живе у свом стану, дужни су до грла, а за изласке и културна дешавања немају новца… Овако заправо, када се направи пресек низа истраживања и података Републичког завода за статистику, изгледа просечна српска породица.

Супружници у просеку имају око 42 године и већ су десетак година у браку. Имају само једно дете. Живе у градском насељу, у сопственом стану. Обоје су завршили средњу школу, запослени су и месечно заједно зарађују око 92.000 динара.
С обзиром на потрошачку корпу која је у мају износила око 67.000 динара, просечна српска породица једва крпи крај са крајем. Док поплаћају све рачуни, храну и пиће на шта, по подацима Завода за статистику, оде највише новца – мало остаје.
И зато дугују банци заједно 1.300 евра по дозвољеним минусима и ратама за кредитне картице које најчешће користе у самопослугама (просечан грађанин Србије дугује банци 650 евра за ове две ствари). Возе аутомобил стар осам година.
Летују у Грчкој, а одмор наравно да плаћају на рате. Куктурни догађаји им нису на листи приоритета, јер са приходима које месечно остварују они не могу себи да приуште одласке у боскоп, позориште, недељни ручак у ресторану и истовремено да исплаћује кредит.
И зато су и мама и тата под стресом, јер да би иоле пристојно живели, морају да се одричу свега. Своје слободно време најчешће проводе уз телевизор.

Извор:БЛИЦ/Соња Тодоровић


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!