Република Српска

НСРС усвојила Закон о обради и објављивању података пописа

НСРС је на посебној сједници по хитном поступку усвојила Приједлог закона о обради и објављивању резултата пописа становништва, домаћинстава и станова 2013. године, којим се уређује начин обраде и објављивање резултата пописа за територију Републике Српске.

Према Приједлогу закона, резултате пописа објављује Републички завод за статистику, а програм обраде доноси у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона.

На основу закључака Владе и Народне скупштине, радна група израдила је закон на основу којег ће Српска моћи да објави резултате пописа за своју територију. Посланици су још једном поновили – они које је објавила Агенција за статистику БиХ за Српску су неприхватљиви, јер је одлука на основу које су донијети незаконита.

– Резултати пописа биће објављени у року од шест месеци од ступања на снагу овог закона – рекла је Радмила Чичковић, директорица Завода за статистику Републике Српске.

Посланици су подржали приједлог закона који омогућава да се резултати пописа објаве на територији Републике Српске.

Недељко Гламочак (СДС) рекао је да овај закон треба прихватити, те да би било добро кад би се овај процес могао завршити у овој години.

Међутим, посланици коалиције Домовина сматрају да се доношењем овог закона угрожавају њихова права и истичу да право утврђивања и објављивања резултата пописа припада искључиво Агенцији за статистику БиХ.

Недим Чивић (коалиција Домовина) рекао је да они сматрају да ни Завод за статистику, нити НСРС имају право да доносе законе након објаве Агенције, те да је то покушај прегласвања, због чега напуштају сједницу.

Предсједник Парламента Српске Недељко Чубриловић опоменуо је Чивића по завршетку излагања.

Чивићева изјава покренула је лавину реплика посланика. Поручују – његове изјаве су доказ да је објављивање пописа на нивоу БиХ чиста политизација.

Радован Вишковић (СНСД) истакао је да управо овај нелегални попис по подацима Агенције из Сарајева показује шта је урађено ком народу. Упитао је гдје је 150.000 Срба из Сарајева?

– Сада их нема ни 10.000! Продали имовину, је ли? Није тачно! – нагласио је Вишковић.

Ненад Стевандић, потпредсједник НСРС, рекао је да Чивић треба да се извини због своје изјаве о „етничком чишћењу Бошњака“, и дадао, да су Срби у Федерацији БиХ на ивици статистичке грешке.

Посланици су поновили  свој ранији став, да је попис попримио политичку конотацију и да објављени резултати не дају ни близу реалну слику сталних становника.

Драган Чавић (НДП) каже да је попис урађен под притиском ЕУ да би добили било какве резултате, а такве су и добили.

– Апелујем на Завод за статистику Српске да овај посао буде завршен до краја године – рекао је Чавић.

Након што су објављени нетачни подаци и Јукићева одлука није стављена ван снаге, овај закон је реалан епилог, поручују посланици.

Споменка Стевановић (ДНС) каже да је ово одговор на неразумијевање из Сарајева и, како каже, на арогантно неуважавање ставова Републике Српске.

– Долазимо до такве ситуације да ћемо се међу народом почети такмичити ко ће кога више пописати ако пређемо преко овога као да се ништа није десило – рекао је Бранислав Бореновић (ПДП).

Републички завод за статистику је све вријеме радио у складу са законима и међународним стандардима – да су се пратиле смјернице Завода, БиХ и Република Српска би сада имале тачне, законите и поуздане податке, нагласила је у завршним ријечима Радмила Чичковић.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!