Друштво

Грађани Билеће мирно протестовали због пресуде Суда БиХ


Грађани Билеће мирно су протестовали због пресуде Суда БиХ, који је осудио Билећане – Горана Вујовића на шест,Мирослава Дуку на 12 и Жељка Илића на пет година затвора.

Осуђени су због злочина у Билећи 1992. године. Проглашени су кривим за мучења бошњачких и хрватских цивила у Станици јавне безбједности и Ђачком дому у Билећи. Вујовић је осуђен као начелник Станице јавне безбједности Билећа, јер није спријечио злочине, док је Дука тада био командир милиције у станици, у којој је Илић био полицајац.

Породице осуђених у невјерици због пресуде, иако кажу, од Суда БиХ нису ни очекивали правду. Сматрају да су Вујовић, Дука и Илић осуђени само зато што су Срби.

Билећани категорични- злочина у овој општини није било и нико не може да одговара за нешто што се није догодило. Кажу да су комшијама, муслиманима помагали. У овдашњој борачкој организацији, која је и организовала мирни протест, поручују да ће истрајати у томе да спасу српске борце од неправедних оптужби и пресуда судова који , истичу, суде само Србима.

Саборац Мирослава Дуке, Дејан Бодирога истакао је да је вријеме да се на нивоу државе направи стратегија правне и финансијске помоћи осуђеним Србима и њиховим породицама.

– Продају станове и имовину да могу да се бране. Према међународним организацијама апелују да се свима суди по истом закону, а не да се Србима суди по новом закону БиХ, а осталима по старом закону, истиче Бодирога.

На мирном протестном скупу подршку осуђеним Билећанима, осим становника ове општине и представника локалне власти, пружили су и становници Требиња.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!