Република Српска

Бијела куга у школству Српске. Празне клупе у чак 53 подручна одјељења

Подијели...

Министарству просвјете и културе Републике Српске саопштило је данас да у школској 2016/2017 години ниједан ученик није уписан у 53 подручна одјељења, док је у 93 одјељења уписан по један ученик, а у 73 подручна одјељења уписана по два ученика.

“У школску 2016/2017 годину у априлу и мају уписано је 10.118 ученика, а према досадашњим искуствима, у периоду од маја до септембра буде уписано отприлике још 200 ученика, те би број првачића могао бити већи од наведеног броја”, рекли су у Министарства просвјете и културе РС.

Када је ријеч о броју уписане дјеце у први разред по општинама/градовима, највише дјеце  уписано је у Бањој Луци, 1.900 ученика, затим слиједи Бијељина са 954 ученика, Приједор са 625 ученика и Добој са 588 ученика. Најмање ученика, свега шест уписано је у Калиновику, а седам у Дринићу.

У школској 2016/2017. години највише првачића биће у Основној школи „Бранко Радичевић“ у Бањалуци (249 ученика), затим у Основној школи „Свети Сава“ у Зворнику (179 ученика) и Основној школи „Вук Караџић“ у Бијељини (169 ученика).

Најмање ученика уписано је у основним школама: „Јосиф Панчић“ Козица-Оштра Лука (један ученик), „Петар Шкундрић“ Будимлић Јапра-Оштра Лука (четири ученика) и „Вук Караџић“ Живинице-Кнежево (четири ученика).

Према Закону о основном образовању и васпитању, у први разред уписују се дјеца која до 01. септембра текуће године навршавају шест година и која су психофизички способна за праћење и савладавање васпитно-образовног програма у школи.

Такође, могу да се упишу и дјеца која до краја текуће године навршавају шест година, а за коју комисија утврди физичку и психичку зрелост. У први разред уписују се и дјеца која имају више од шест година, а која због болести или других разлога нису била уписана у школу.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!