Друштво

Вујовићу 6, Дуки 12, а Илићу 5 година затвора

Суд БиХ осудио је Горана Вујовића на шест, Мирослава Дуку на 12, а Жељка Илића на пет година затвора због злочина против човјечности почињеног у Билећи 1992. године.

Они су проглашени кривима за мучења и премлаћивања бошњачких и хрватских цивила у Станици јавне безбједности и Ђачком дому у Билећи, гдје је било заробљено њих око 150, а један од заробљеника је подлегао од повреда задобијених премлаћивањем и мучењем.

Судија Минка Крехо током читања пресуде навела је да је Вујовић осуђен као начелник Станице јавне безбједности Билећа јер није спријечио ове злочине, док је Дука у том периоду обављао дужност командира милиције у Станици јавне безбједности у Билећи, а Илић је био полицајац.

Крехо је рекла да су оптужени од јуна до децембра 1992. године вршили прогон несрпског цивилног становништва, претежно војно способних мушкараца, учествовали у њиховом затварању у Станици јавне безбједности и Ђачком дому у Билећи, као и физичким и психичким мучењима.

Она је нагласила да је Дука проглашен кривим и за убиство заробљеника Ферхата Авдића.

Крехо је навела да је Суд оптуженима Вујовићу, Дуки и Илићу укинуо мјере забране напуштања мјеста боравка, а продужио мјере забране путовања и обавезног јављања једном седмично.

Према њеним ријечима, мјере забране ће трајати до упућивања оптужених на издржавање казне.

Тужилаштво и оптужени на ову пресуду имају право жалбе.

Суд БиХ је 27. децембра 2013. године потврдио оптужницу која терети оптужене Горана Вујовића, Мирослава Дуку и Жељка Илића због злочина против човјечности.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!