Република Српска

Јавно партнерство на пројекту „Тјентиште“. 10 милиона за санацију и реконструкцију

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и Предсједник Пословног система „Свислајон Таково“ Родољуб Драшковић постигли су договор о ЈАВНОМ ПАРТНЕРСТВУ на реализацији инвестиционих пројеката, санацији и рестаурацији културно-историјских споменика и туристичко рекреативних објеката у Националном парку „Сутјеска“, Тјентиште.

Након одржане конференције за штампу, 03.06.2016. године у Требињу, приступило се реализацији постигнутог договора.

Дана 06.06.2016. године, Предсједник Пословног система „Свислајон Таково“ Родољуб Драшковић је упутио „Писмо добре намјере“ Влади Републике Српске, сљедеће садржине:

„Пословни Систем Свислајон Таково, има добру намјеру да инвестира у Национални парк ,, Сутјеска“ , а све на принципима јавно-приватног партнерства.

ПРВО; Фактичко стање:

  1. Хотели- порушени;
  2. Остали смјештајни копацитети- запуштени;
  3. Културно-историјски споменици и музејски експонати- опљачкани;
  4. Национални парк- запуштен, без инвестиционог одржавања, деценијама;
  5. Јавна установа Национални парк ,,Сутјеска“- у губицима, неисплаћене зараде, неплаћени порези и доприноси, дугови према добављачима.

Констатација:

Стање у Националном парку “ Сутјеска“ је поражавајуће.

Недопустиво је да се природне и културно-историјске вриједности Републике Српске, препусте зубу времена, пљачки и јавашлуку.

ДРУГО; Приједлог рјешења

Пословни Систем Свислајон Таково, је спреман да са Владом Републике Српске, на принципима иавно-приватног партнерства и дефинисаних капитал односа, оснује ново Предузеће, Национални парк“ Сутјеска“.

Оснивачки улози:

  1. Пословни Систем Свислајон Таково улаже у новцу 10 милиона КМ,
  2. Влада Републике Српске: улаже у стварима и правима покретну и непокретну имовину и газдовање природним и културним ресурсима Националног парка, а све у складу са Законом о Националним парковима.

Рок за изјашњавање: 7 дана, од дана пријема „Писма добре номјере“.

Сва остала питања (обавезе и одговорности уговорених страна), дефинисала би се посебним Уговором.“

Влада Републике Српске је организовала више састанака са надлежним министарствима у вези изналажења правних рјешења, како би се у што краћем времену приступило реализацији Пројекта ЈАВНО-ПРИВАТНОГ ПАРТНЕРСТВА и Инвестиционих пројеката.

Састанцима у Влади Републике Српске присуствовао је и стручни тим Свислајон Такова.

У току је израда приједлога правног регулисања односа између Владе Републике Српске и Пословног система Свислајон Таково, на законским рјешењима Јавно-Приватног партнерства.

Пословни систем Свислајон таково је завршио пројекат Хотела „Сутјеска“, како би се у реализацију истог кренуло одмах након потписивањаУговора са Владом Републике Српске.

Израда пројеката на осталим, порушеним и оскрнављеним објектима је у току.

Јавности презентирамо изводе из пројекта Хотела „Сутјеска“.

Кабинет Пословног система,.Сwисслион-Таково“

Извор: ТРЕБИЊЕДАНАС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!