Република Српска

Дужницима забрањено оснивање нових фирми

Порески обвезнци у Републици Српској који имају неизмирене пореске обавезе или њихова повезана лица више неће моћи регистровати нову фирму док та дуговања не измире. То је предвиђено Законом о измјенама и допунама Закона о пореском поступку Републике Српске који је 11. јуна ступио на снагу.

У новом закону је наведено да Пореска управа „неће додијелити јединствени идентификациони број (ЈИБ) правном и физичком лицу у оснивању, чији је оснивач правно или физичко лице или њихова повезана лица која имају доспјеле а неизмирене пореске обавезе“.

Једна од новина је и да ће послодавац убудуће морати да пријави радника најкасније дан прије ступања запосленог на рад, умјесто у року од осам дана од дана заснивања радног односа, како је то било дефинисано Законом који је био у примјени до 10. јуна ове године.

Такође, Пореска управа има могућност и да привремено забрани рад послодавцу који не пријави радника. „Уколико инспектор Пореске управе утврди да послодавац није поднио пријаву за регистрацију запосленог у Јединствени систем обвезника доприноса најкасније један дан прије ступања запосленог на рад, усменим рјешењем послодавцу изриче мјеру забране обављања дјелатности до отклањања неправилности, а најмање у трајању од 15 дана“, пише у Закону.

Предвиђене су и казне за непријављивање радника у прописаном року које се за правна лица крећу од 10.000 до 30.000 КМ, а за физичка лица уплатиоце доприноса крећу од 3.000 до 9.000 КМ.

Извор: Глас Српске

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!