Република Српска

Додик најавио још аутопутева


Аутопут од Добоја преко Шамца, Брчко дистрикта, Бијељине, до границе са Србијом, који би се укључивао на аутопут Загреб-Београд.

Осим те дионице, Милорад Додик за АТВ најављује и скору изградњу аутопута Бањалука-Приједор. Милионске пројекте Предсједник Српске обећава након сусрета са предсједником Кине. Додик тврди да је са Кинезима о детаљима још јуче разговарао у Палати Републике.

“Рокови ће да се наредних пар мјсеци дефинишу, пошто нема ни пројеката. Све ће имати своју динамику, али оно што би могли да имамо за двије године је аутопут до Приједора , и у значајној мјери је нападнута дионица скроз горе до Србије”, рекао је  Милорад Додик, предсједник РС.

Кинези ће градити, али и финасирати пројекат-обећава Додик. Да све то отплати Република Српска би имала рок од 20, уз одгођено плаћање од пет година. Предсједник Српске тврди да су Кинези понудили најнижу каматну стопу од два одсто. Тврди да су се инвеститори са истока интересовали како да своју валуту јуан доведу у равноправан третман у БиХ.

“Морам да кажем да је њихова валута у такозваној корпи валута ММФ-а, што говори да ни ми не би требало да имамо тај проблем.То је важно зато што би са њима директно могли договарати финансирање у њиховој валути”, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске похвалио се и недавним боравком у Санкт Петербургу гдје је како тврди, отишао на позив руског предсједника Владимира Путина. Додик каже да на, у домаћој јавности помало заборављени руски кредит, Руси нису заборавили.

“Они тврде да то није изгубљено, али да је Русија имајући у виду санкције имала неке изазове које је морала сама да премости. Они не одустају да у једном тренутку то питање поново актуелизију”, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик прошле седмице учествовао је на међународном економском форуму у Русији. Након чега се у Србији састао са кинеским предсједником.

 

Извор:АТВ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!