ДруштвоТребиње

Уклоњене архитенктонске баријере према вјерским објектима


На подручју Требиња и Билеће у протеклом периоду ријешене су архитектонске баријере према скоро свим вјерским објектима, што ће знатно олакшати кретање особама са инвалидитетом, потврдили су данас на завршној конференцији менаџери пројекта „Премоштавање баријера – Дух партнерства“ из Требиња и Црне Горе.
Архитектонске баријере нису уклоњене само испред Цркве светих архангела у требињском насељу Хрупјела, за шта су потребна већа финансијска издвајања.
Весна Миљановић, асистент менаџера у пројекту, у име Удружења родитеља дјеце и омладине „Сунце нам је заједничко“ истакла је да су пројектом, осим адаптације вјерских, били обухваћени и поједини културни објекти, те организоване прекограничне посјете, религијски догађаји.
Као неке од резултата пројекта, Миљановићева је истакла да је, осим што је побољшан приступ културним и вјерским објектима за особе са инвалидитетом, стечено заједничко знање и искуство у рјешавању проблема са којима се сусрећу и подигнута је свијест јавности према тој категорији друштва.
Представник Удружења параплегичара Црне Горе Лидија Радановић Вујковић рекла је да је основни циљ пројекта да се особама са инвалидитетом, без обзира на вјерску или било коју другу припадност, омогући једнако остваривање права да учествују у вјерском и културном животу.
Приказан је и документарни филм „И ми смо ту“ који прати комплетну реализацију активности.
Пројекат је финансирала ЕУ из средстава ИПА програма прекограничне сарадње између БиХ и Црне Горе, а спроводили су га Удружење родитеља дјеце и омладине са посебним потребама „Сунце нам је заједничко“ из Требиња, општина Билећа, Савез удружења параплегичара Црне Горе и Српска православна црквена општина Никшић.
Вриједност радова на уклањању архитектонских баријера у приступу вјерским објектима у Требињу и Билећи износи око 75.000 евра.

Извор: СРНА

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!