Република Српска

Послодавци у РС не плаћају доприносе за више од 100.000 радника

Подијели...


Према процјенама, послодавци не плаћају доприносе за више од 100.000 формално запослених особа.

Разматрањем Нацрта стратегије запошљавања у РС за период 2016-2020 година данас је настављена сједница парламента РС.

У предложеној стратегији се наводи да је пракса исплате „плата у ковертама“ у великој мјери заступљена у РС-у, а према подацима Пореске управе у  2013. години 106 привредних друштава без иједног запосленог остварило је добит  од 3,15 милиона КМ.

Према процјенама, послодавци не плаћају доприносе за више од 100.000 формално запослених особа.

За додатних 200.000 запослених послодавци плаћају доприносе на минималне плаће. Укупно, за више од 300.000 запослених или око 40 посто од укупног броја запослених, доприноси се уопће не плаћају или се плаћају на најнижу плаћу.

Оперативни циљ Стратегије запошљавања је „осигурање веће повезаности система образовања с тржиштем рада“ .

Развијање културе рада и етике рада је означено као један од оперативних циљева из потребе да се активно утиче на свијест цијелог друштва у РС-у.

Као један од приоритета дефинирано је и осигуравање прецизних податка о активној понуди радне снаге,  а као оперативни циљ унапређење запошљавања најрањивијих група незапослених особа (млади, особе с инвалидитетом, националне мањине, жене, особе које имају више од 50 година живота…).

Другог дана рада посланици Народне скупштине РС-а ће разматрати Годишњи извјештај о резултатима активности институције Омбудсмана за људска права Босне и Херцеговине за 2015.  Те, између осталог, Информацију предсједника РС-а Милорада Додика о помиловањима у прошлој години.

Извор: БУКА


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!