Република Српска

Објава пописа шанса за уједињење политичара у Републици Српској


Несагласност политичара из Српске са одлуком о попису има добру страну – створила је нову шансу за уједињење оба политичка блока, бар по том питању. Опозицији се, судећи по ставу потпредсједавајућег Савјета министара БиХ, допао јучерашњи позив Милорада Додика.
“Спреман сам да се одазовем на евентуални састанак код предсједника Републике Српске Милорада Додика о заузимању заједничког става о попису становништва у БиХ”, изјавио је Мирко Шаровић, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Идеју да се блокира рад Савјета министара док се одлука државне Агенције за статистику не стави ван снаге, Додик више не спомиње. Предлаже да се српски политичари са ентитетског и бх. нивоа договоре о начину на који ће реаговати. Ипак, генералном секретару СНСД-а више се допада да се кривица пребаци на државну власт. За састанак ни да чује.

“Они су криви, они су власт на бх. нивоу, Агенција за статистику је на бх. нивоу и треба да реагују како је Влада Српске реаговала. [Значи заједничког састанка за сада нема?] Састанак је непотребан док не покажу свој став, ако смију, ако не смију, нека дођу у Бањалуку по наше закључке”, казао је Лука Петровић, генерални секретар СНСД-а.

А те закључке, барем према Мирку Шаровићу, политичари из Савеза за промјене могу представити Савјету министара након што Влада Српске донесе став. До тада, подршку јединству парламентараца у Српској даје и лидер социјалиста.

“Она свакако треба да уједини без обзира на све разлике које у политичким ставовима постоје. Ово је тренутак када је начињен груби удар на интересе Републике Српске”, нагласио је Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије.

Да се такви и слични удари могу спријечити само договором сматрају и аналитичари. То је и речено у синоћњем Апострофу АТВ-а.

“Уколико се они не договоре у институцијама Српске, дају простор странцима да се мијешају и то не само они који су недобронамјерни, него и сама позиција даје разлог опозицији за ванинституционалну борбу која неће донијети ништа добро”, сматра Радован Калабић, историограф из Београда.

Лидери парламентарних странака посљедњи пут су се одазвали позиву Милорада Додика крајем новембра прошле године када их је ујединио Дан Републике. Све је, тада, остало само на заједничкој изјави. Можда их попис потакне на нешто мало више од обичног потписа.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!