Политика

Билећа незадовољна расподјелом средстава од хидроакумулације


Разлог је формула начина расподјеле новца, добијеног по основу Закона о накнадама за коришћење природних ресурса, за производњу електричне енергије.

Од усвајања закона, према коме су Хидроелектране на Требишњици обавезне да издвајају накнаду, прошло је тринаест година.
Количином добијеног новца није задовољна Билећа. Траже ревизију рјешења и измјену процента. Гласнији тонови чују се откако се покушавају ријешити милионске дубиозе локалног водовода. Билећани тврде да јужне комшије узимају више новца него што им припада.
Ни у Требињу нису били задовољни првим рјешењем, али су пристали на компромис. Законом је прописано да се, на име накнада из хидро-акумулација, издваја 0,005 пфенига по произведеном киловат-часу.
Новац, за 76 одсто билећке територије, потопљене Акумулацијом Билећа, стиже у буџет. Тврде, међутим, да губе већи дио колача из производње хидроелектране Дубровник.
– На доброј години милион, а на лошој 500-600 хиљада, то је велики новац.Требињци су направили формулу, која каже да воде Билећког језера не утичу на производњу у Плату, него притоке Требишњице, рекао је Миљан Алексић, начелник Општине Билећа.

Годишње се, из накнада, издвоји око пет милиона марака. И Билећи и Требињу уплаћује се приближно исто, зависно од рада појединих електрана. Творци формуле за расподјелу тврде да је, уз сагласност општина, домаћих и страних институција, урађен компромис, да су коришћена искуства других и да је занемарен ранији почетак рада ХЕ Дубровник.
– Нисмо хтјели узети за двије године, него низ за 40 година, квантитативно учешће Акумулација Билећа на производњу Дубровника, и то смо дали Енергопројекту, који је рекао да је то 25 %, и то смо уградили на проценте, сходно потпољеном земљишту, истакао је Јово Марић, бивши предсједник Радне групе за израду правилника о расподјели средстава.
Марић допушта могућност израде новог рјешења. О могућим посљедицама није желио да говори.
– Често, кад се политика умијеша, буде проблема. Они су више пута питали законодавца, па нису знали да одговоре, ни они који су направили закон, додао је Марић.
Начелник Општине Билећа је истакао да је то чисто економско питање, и додао – Никакве политике ту нема.
Требињци не одбијају разговор, али уз услов да се у касу не дира.
– Никакве прерасподјеле на штету Требиња неће бити нити ћемо то дозволити. И ово што је постигнуто 2004., за нас је било тешко, али смо пристали, нагласио је Славко Вучуревић, градоначелник Требиња.
Законом је прописано да износ новца прати проценте потпољеног земљишта. Ако почне ревизија, процес неће бити лак. Став о томе нисмо успјели добити из Хидроелектрана на Требишњици.
Иако је међукомшијски адреналин појачан, начелници тврде да нема мјеста тензијама.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!